Ce se intampla cu carnea de porc din Romania? Oamenii gasesc in magazine numai carne din import. Uite unde se duce toata carnea de porc din tara
Actual

Ce se intampla cu carnea de porc din Romania? Oamenii gasesc in magazine numai carne din import. Uite unde se duce toata carnea de porc din tara

A.L.
22 nov 2017

Porcul romanesc moare degeaba, spun cumparatorii, care gasesc la raft mai multa carne adusa din import si mai putina din fermele noastre. Nu ar fi destui godaci, se plang retailerii, in vreme ce statisticile arata ca, de fapt, ei exista. Doar ca sunt vanduti in... China!

 

Imaginile acestea sunt filmate intr-un hypermarket, culmea... la raftul unde ar trebui sa gasim numai carne romaneasca. Aflam ca... Mai bine de jumatate din carnea de porc vanduta in marile lanturi de magazine provine din import.

Numai anul trecut au ajuns la noi in tara peste 100 de mii de tone.

Problema este ca, mai peste tot, pe eticheta, tara de origine e scrisa cu litere de-o schioapa, iar carnea de import e pusa la un loc cu cea de porc romanesc, prin urmare...  cumparatorul e usor de pacalit.  

Scumpirile din supermarketuri sunt puse in carca importurilor masive si a cursului valutar. Crescatorii spun, insa, ca ar trebui sa vedem o diferenta de pret macar la carnea de porc romaneasca, in conditiile in care, la poarta fermei, s-a ieftinit dramatic.

Reprezentantii marilor lanturi de magazine sustin ca fac eforturi sa puna pe raft un procent cat mai mare de carne de porc autohton, numai ca fermierii nu pot produce cat mananca romanii.


Nu exista nici un sistem de reproductie eficient, spune presedintele Asociatiei Fermierilor Romani. Din aceasta cauza, anual, Romania cumpara aproape 2 milioane de purcei de 25 de kilograme din alte tari, pentru ca acestia sa fie ingrasati in fermele de la noi.

Adrian Radulescu:
"Daca azi se plateste in jur la 83-84 euro pe un porc de 25 kg, in ferma aici ar costa la jumate... Si atunci avem avantaje, scade si pretul"

Paradoxal, insa, multi fermieri prefera sa exporte porci in tari precum Ungaria, Bulgaria sau... China, deoarece e mai rentabil ca pret. Ce-i drept, nu in cantitati industriale, dar de o calitate net superioara.


"Pe afara se practica sisteme de hrana lichida, care are in componenta si alte ingrediente in afara de cereale. Porcul romesc va garantez 100% ca e hranit doar cu cereale: orz, grau, porumb"


Bucatarii confirma ca o astfel de carne are un gust de ne-egalat in farfurie.

Numai de Craciun, romanii consuma peste 1 milion de porci, dintre care aproape jumatate sunt sacrificati in gospodarii.

 

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook