Oficialii celei mai mari turnatorii de clopote din Romania, Blotor din Maramures, se declara dezamagiti de faptul ca nici nu au fost contactati de catre Patriarhia Romana pentru a inainta o oferta privind realizarea celui mai mare clopot din Romania care va impodobil Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti.

Turnatoria administrata de Gabriel Radu Blotor poate turna cu respectarea tuturor cerintelor legate de sunet, decorare, automatizare a actionarii, etc, clopote de pana la 35 de tone.

Realizarea clopotului de la Catedrala Manturii Neamului nu ar fi fost o problema pentru Blotor, spun reprezentantul acestei firme.

Clopotul gigantic, cu o greutate de 25 de tone si valoare de 425.000 de euro va fi realizat de o turnatorie austriaca, numita Grassmayr, din Innsbruck. ”Se pare ca mantuirea ne vine si in aceata privinta din vestul Europei”, spune cu amaraciune Gabriel Radu Blotor.

Turnatoria lui a realizat sute de clopote bisericesti. Anul trecut Blotor a realizat un clopot de o tona pentru Administratia Prezidentiala- Palatul Cotroceni. in strainatate au fost livrate clopote pentru manastirea "Izvorul Tamaduirii" din Melbourne – Australia si la Parohia Ortodoxa Romana "invierea Domnului" in Mannheim – Germania. Firma sa are in jur de 20 de angajati.

Cele mai mari clopote

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

Blotor a turnat cele mai mare clopote, de trei de tone, la catedrala din Botosani si la cea din Mioveni Arges. Nu este de condamnat ca nu a realizat vreun clopot cu greutate comparabila a celui care va fi montat la noua Catedrala din Bucuresti caci acesta va fi unicat in Europa prin greutatea sa, exceptie facand Rusia. Dealtfel nici austriecii de la Grassmayr nu au mai facut unul atat de mare.

Cel mai greu clopot fabricat de ei are ”doar” 15 tone si a fost livrat in 2012 pentru o manastire din Tabor – Israel. Acum se vor mandri cu clopotul Catedralei romanesti.

”Aveam capacitatea tehnica, da, normal, suntem cea mai mare turnatorie din Romania si numarul patru mondial. Facem calitate, facem bijuterii. Am ramas cu un gust amar caci pentru mine ca producator era unica posibilitate in viata unei turnatorii de a face o comanda asa mare pentru tara ta. Nu va fi niciodata o alta comada la fel de mare”, spune el. Lucrarea daca ar fi facuta ar fi fost una de arta ”nu numai ca sunet, ci si ca suflet pus in aceasta, caci era pentru Catedrala Manturii Neamului”.

Blotor este singura turnatorie din Romania membra in Asociatia Turnatorilor de Clopote din Europa si Rusia.

Raspunsul Patriarhiei

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă- radioimpuls.ro

Realizarea clopotului in afara tarii ”nu trebuie sa faca pe nimeni sa se simta jignit”, spune Vasile Banescu, consilier patriarhal. intrebat daca Patriarhia a trimis cereri de oferta si in Romania Vasile Banescu spune: ”Nu a incercat, va spun si de ce.

Aceasta fabrica, turnatorie din Innsbruck este unica din Europa unde se fac lucruri de cea mai inalta calitate, noi nu aveam posibilitatea in Romania, e un clopot care emite nota do in mod unic si deci s-a ales in mod clar aceasta varianta”.

Blotor afirma insa ca turnatoria sa ”poate turna clopote in gama, pe orice nota muzicala, carilioane (set de clopote fixe), toate acordajele acestor clopote fiind facute in afara tarii in Germania si Olanda”. Reprezentatul Patriarhiei spune ca banii pentru clopot, anume 425.000 de euro, nu vin din alte surse, ci exclusiv din bugetul Patriarhiei si ca urmare ”nu a fost cazul de licitatie”.

Clopotul, despre care Vasile Banescu sustine ca este ”turnat impecabil, fara defecte, probat si verificat de specialisti”, va ajunge in Romania in jurul datei de 15 mai.
Sursa: Digi24.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si