Document declasificat dupa 27 de ani: Minerii, recompensaţi de MApN cu conserve, sosete si chiloţi pentru ca au ”restabilit ordinea” in Capitala
Actual

Document declasificat dupa 27 de ani: Minerii, recompensaţi de MApN cu conserve, sosete si chiloţi pentru ca au ”restabilit ordinea” in Capitala

A.L.
13 sep 2017

Un document uluitor a fost declasificat de Ministerul Apararii Naţionale dupa mai bine de 27 de ani de la Mineriada. Documentul, publicat de jurnalistii de la Press One, arata ca armata i-a hranit si imbracat pe mineri dupa evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cheltuielile Ministerului cu minerii s-au ridicat la peste 800 de mii de lei.

Dupa ce minerii au facut curat in Piaţa Universitaţii si au eliberat centrul capitalei de asa-numitele elemente fasciste, acestia au primit o serie de recompense din partea MApN.

Documentul, declasificat printr-o Hotarare de Guvern, semnata de premierul Mihai Tudose si fostul ministru al Apararii Naţionale Adrian Ţuţuianu, arata ca, in 1990, generalul-maior Ioniţa Botos i-a cerut prim adjunctului ministrului Apararii Naţionale, generalul Vasile Ionel, sa aprobe darea la scadere a unor cantitaţi de alimente si obiecte de igiena oferite civililor care au participat la "restabilirea ordinei si linistei in capitala ţarii intre 14 si 17 iunie 1990”, informeaza Press One.

Astfel, in anexele adresei interne se arata ca minerii au primit, printre altele, 5.484 de paini, 4.200 de conserve cu carne de vita, 4.200 de conserve de porc si 57 de kilograme de carnaciori oltenesti.

De asemenea, MApN le-a mai oferit acestora aproape 1000 de salopete kaki, 950 de chiloţi sau 1400 de perechi de sosete.

Citeste si:
Fostul sef SIE: "Coldea stia sentinţele din Dosarul Transferurilor cu o seara inainte"
Terifiant! Un aradean inconstient trece prin faţa morţii si ii face semn obscen mecanicului de locomotiva (VIDEO)
Fostul premier Sorin Grindeanu, audiat ca martor la DNA

Pentru toate produsele a fost chletuita o suma de peste 860 de mii de lei, care, raportat la inflaţie, astazi ar costa armata aproape 700 de mii de euro.

Datele oficiale arata ca sapte persoane si-au pierdut viaţa in timpul mineriadei, dar potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor numarul morţilor ar fi de 188.

Printre persoanele judecate in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se numara fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman dar si fostul sef SRI, Virgil Magureanu.

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook