Facebook va tine cont de interesul public inainte de a sterge mesaje care incalca regulementul retelei de socializare
IT&C

Facebook va tine cont de interesul public inainte de a sterge mesaje care incalca regulementul retelei de socializare

25 oct 2016

Facebook va lua in considerare interesul public inainte de a sterge mesaje care incalca regulamentul retelei de socializare, dupa ce compania a fost criticata adeseori de organizatii de media, dar si caritabile, ca a eliminat anumite continuturi publicate de utilizatorii sai, fara ca acestia sa fie anuntati, informeaza The Guardian.

Doi vicepresedinti ai companiei, Joel Kaplan si Justin Osofsky, au semnat anuntul, in care au precizat ca ”observarea standardelor globale pentru comunitatea noastra este complexa”.

”In saptamânile care urmeaza, vom incepe sa permitem mai multe mesaje despre care oamenii considera ca au valoare de stire, au semnificatie sau sunt importante pentru interesul public, chiar daca, altfel, ar putea incalca standardele retelei. Vom lucra alaturi de comunitatea si partenerii nostri pentru a explora felul in care sa facem acest lucru, atât prin instrumente noi, cât si prin punerea in aplicare a legii. Intentia noastra este de a permite mai multe imagini si texte care nu prezinta riscuri de siguranta si imagini grafice pentru minori si alte persoane care nu vor sa le vada”, au transmis Kasplan si Osofsky, potrivit News.ro.

”Obiectivul nostru este sa canalizam valorile comunitatii noastre si sa ne asiguram ca politicile ii reflecta interesele. Suntem dispusi sa lucram cu experti, editori, jurnalisti, fotografi, responsabilii pentru aplicarea legii si sustinatorii sigurantei in privinta imbunatatirii practicii noastre in legatura cu tipurile de mesaje pe care le permitem. Suntem recunoscatori pentru consilierea oferita de un numar atât de mare de persoane care ne ajuta in acest sens”, mai arata anuntul.

Schimbarea vine dupa critici repetate primite de Facebook din partea unor organizatii de media, organizatii caritabile si din partea altor voci referitor la mesaje importante care au fost eliminate fara ca sursele sa fie anuntate sau sa aiba drept de apel.

Compania a primit astfel de critici timp de mai multi ani, dar acestea s-au intensificat in ultimele doua saptamâni, din cauza deciziei Facebook de a sterge un mesaj publicat de scriitorul norvegian Tom Egeland, care a continut fotografia ”The Terror of War”, câstigatoare a premiului Pulitzer, captata de Nick Ut. Imaginea surprinde copii care fug de un atac cu napalm din timpul Razboiului din Vietnam, intre care se numara si Kim Phúc, in vârsta de 9 ani, care a fost surprinsa nud. Mesajul lui Egeland continea referiri la sapte fotografii care au schimbat istoria razboiului. Dupa ce imaginea a fost indepartata, Egeland a fost suspendat de pe Facebook.

Ziarul norvegian Aftenposten a scris despre suspendare, folosind aceeasi fotografie in articol, care a fost distribuita, apoi, pe pagina de Facebook a publicatiei. Ziarul a primit un mesaj din partea retelei de socializare, care i-a cerut sa inlature sau sa pixeleze imaginea. ”Orice fotografie care infatiseaza organe genitale, fese sau sâni nud, va fi inlaturata”, a explicat Facebook.

Inainte ca ziarul Aftenposten sa poata raspunde, Facebook a sters articolul si imaginea de pe pagina publicatiei, potrivit redactorului-sef al publicatiei, Espen Hansen.

In urma incidentului, redactorul sef al publicatiei l-a acuzat pe Mark Zuckerberg de cenzura.”Chiar daca sunt redactor-sef al celui mai mare ziar din Norvegia, trebuie sa realizez ca imi restrângeti spatiul pentru a-mi exercita responsabilitatea editoriala. Cred ca abuzati de puterea dumneavoastra si ma indoiesc ca v-ati gândit bine la acest lucru”, a scris Espen Hansen.

O luna mai târziu, reteaua de socializare a sters un link catre un articol al cotidianului francez Le Monde referitor la cancerul de sân, pentru ca era ilustrat cu imaginea unei mamografii in care era vizibil mamelonul unei femei.

”Link-ul a fost eliminat dintr-o eroare si a fost republicat imediat ce am reusit sa investigam cazul. Echipa noastra proceseaza milioane de rapoarte in fiecare saptamâna si, uneori, gresim. Ne pare foarte rau pentru aceasta eroare”, au transmis reprezentantii Facebook.

Facebook a transmis mesaje identice si in alte cazuri, precum indepartarea unor mesaje despre un violator din California, inchiderea paginilor unor jurnalisti palestinieni si eliminarea unui video publicat de protestatari de mediu.

Compania a transmis un mesaj diferit saptamâna trecuta, dupa ce a eliminat un video pentru cresterea gradului de constientizare in vederea cancerului de sân, publicat de Swedish Cancer Society. ”Materialul nostru nu poate promova produse sau servicii sexuale, nici produse sau servicii pentru adulti”, a transmis compania. Swedish Cancer Society a publicat un alt video – o animatie in care ”sânii” apar drept cercuri roz concentrice. Videoclipul nu a fost eliminat de Facebook, iar compania si-a cerut ulterior scuze.

”Ne pare foarte rau. Echipa noastra proceseaza milioane de imagini publicitare in fiecare saptamâna si, uneori, interzicem eronat reclame. Aceasta imagine nu incalca politicile noastre in privinta reclamelor. Ne cerem scuze pemntru eroare si am informat compania ca le aprobam reclamele”, au transmis reprezentantii Facebook, pentru The Guardian.

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook