Pensiile nu vor mai fi impozitate. Vor intra mai multi bani si in buzunarul pensionarilor care iau mai putin de 2.000 de lei
Economie

Pensiile nu vor mai fi impozitate. Vor intra mai multi bani si in buzunarul pensionarilor care iau mai putin de 2.000 de lei

4 ian 2017

Un proiect de lege care urmeaza sa fie discutat joi de plenul Parlamentului presupune renuntarea la impozitul de 16% perceput la pensiile mai mici de 2.000 de lei.

Pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate cu 16%, iar pensionarilor cu venituri de peste 917 lei pe luna nu li se mai retine contributia la sanatate, de 5,5 procente, aceasta urmand sa fie platita de la bugetul de stat.

Parlamentul ar putea adopta in sedinta de plen de joi un proiect de lege care va elimina impozitul pe venit de 16% (masura aplicabila la suma de maxim 2.000 lei din pensiile romanilor) si, de asemenea, CASS-ul de 5,5% din pensia bruta (la toate pensiile, indiferent de valoare).

Potrivit legii aflate in vigoare in acest moment, doar varstnicii cu pensii de pana in 1.000 de lei erau scutiti de impozitul pe venit. De acum, toti cei care au pensii intre 1.000 si 2.000 de lei lunar vor ramane cu diferenta de 16 procentaje, plus 5,5% din CASS - in total 21,5%.

In cazul celor cu pensii peste 2.000 de lei, procentajul de crestere va fi ceva mai mic, suma cu care pensia depaseste pragul de 2.000 lei fiind in continuare impozitata.

Comisia de buget si finante a Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, un raport favorabil proiectului de lege privind neimpozitatea pensiilor sub 2.000 lei si eliminarea CASS pentru toate pensiile.

Deputatii urmeaza sa voteze joi in plen proiectul de lege. "Venitul lunar impozabil din pensii se stabileste prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei", stabileste proiectul de lege.

Totodata, o alta prevedere a proiectului stabileste ca plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru toate pensiile, indiferent de suma, va fi suportata de la bugetul de stat.

Dupa eventuala aprobare, joi, in plenul Camareie Deputatilor, proiectul de lege va trebui promulgat de presedintele Iohannis, potrivit Profit.ro. Proiectul de lege ar putea sa intre in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.

Presedintele comisiei, propus pentru functia de ministru al Finantelor, Viorel stefan, a indicat acum un impact bugetar de 1,2 miliarde de lei fata de cele 2,2 miliarde lei cat era prevazut in forma initiala a proiectului de neimpozitare a tuturor pensiilor.

 

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook