Prognoza meteo pe trei luni: cum va fi vremea in perioada iulie – septembrie
Actual

Prognoza meteo pe trei luni: cum va fi vremea in perioada iulie – septembrie

A.L.
17 iul 2017

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru urmatoarele trei luni. Astfel, in perioada iulie-august, vremea va fi extrem de calda, iar precipitatiile reduse in majoritatea zonelor tarii. In luna septembrie, de asemenea, valorile termice vor continua sa fie mai ridicate decat norma climatologica.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

IULIE

Temperatura medie lunara a aerului va fi mai ridicata decat norma climatologica, indeosebi in sudul, sud-estul si vestul tarii. Conform masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius. Potrivit ANM, se vor inregistra temperaturi medii de pana la 24 de grade Celsius in Oltenia si Muntenia, de pana la 21 de grade Celsius, in Banat, Dobrogea si Moldova, respectiv de pana la 22 de grade Celsius, in Crisana.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in toata tara, dar mai ales in sudul, sud-estul si estul teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna mai este stabilita la 77,8 litri/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Moldova (pana la 112 l/mp), Banat si Maramures (de pana la 102 l/mp), in Transilvania si Oltenia (pana la 100 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea (pana la 59 l/mp).

AUGUST

Temperaturile medii lunare care se vor mentine peste normele climatologice in sudul, sud-estul si vestul tarii si vor fi apropiate de normal in rest.
In conditiile in care media multianuala a lunii este de 19,7 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Maramures si Transilvania (intre 16 si 20 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 23 de grade Celsius, se vor consemna in Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova si Banat.

Precipitatiile totale lunare vor fi deficitare in cea mai mare parte a tarii, iar cantitatile cele mai scazute s-ar putea consemna in regiunile sudice, estice si vestice. Cele mai mari cantitati de precipitatii vor cadea in Muntenia (pana la 95 l/mp), Transilvania (pana la 90 l/mp) si Oltenia (pana la 88 l/mp).
Pe de alta parte, cantitati mai reduse de precipitatii se vor inregistra in Dobrogea, de pana la 40 l/mp.

SEPTEMBRIE

Temperatura medie lunara a aerului va fi mai ridicata decat norma climatologica (14,8 grade Celsius), in cea mai mare parte a teritoriului.Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 13 si 15 de grade Celsius, in Maramures, respectiv intre 16 si 19 grade in Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile totale de precipitatii vor fi, in general, deficitare, cu exceptia regiunilor nordice si centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologica(55 l/mp). in zona Crisanei si Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 78 l/mp, respectiv 77 l/mp, iar la polul opus se vor inregistra intre 23 si 59 l/mp, in Dobrogea.


 

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook