Un roman, campion mondial la judo in fata unui japonez! Cozmin Gusa: "E o performanta exceptionala"
Sport

Un roman, campion mondial la judo in fata unui japonez! Cozmin Gusa: "E o performanta exceptionala"

V.P.
13 aug 2017

Performanta exceptionala pentru judo-ul romanesc: un roman devine campion mondial de judo in fata unui japonez la Campionatele Mondiale din Chile!

Cadetul Eduard Serban a devenit campionul mondial al categoriei 90 de kg, dupa ce l a invins in finala pe japonezul Mori Kenshin.

Campionatul Mondial se desfasoara in Chile, iar sportivul roman a invins pana in finala campionii Slovaciei, Mexicului, Italiei si Canadei.

Presedintele Federatiei Romane de Judo, Cozmin Gusa a declarat la Realitatea TV ca o asemenea performanta este una neasteptata si exceptionala nu doar pentru judo, ci si pentru sportul romanesc.

"Este o performanta exceptionala atat pentru judo, dar si pentru sportul romanesc, o performanta pe care am tot asteptat-o, iar avand in vedere conditiile de pregatire si potentialul in ansamblu al sportului romanesc, este o performanta neasteptata. In judo, Romania se lupta cu state ca Brazilia, de exemplu, tara unde baza de selectie este de 1 milion de judokani, sau Franta unde sunt 700.000 de judokani. De aceea este mai valoroasa o astfel de performanta cand se intampla", a spus Cozmin Gusa.Spre comparatie, in Romania, sunt doar 3.500 de judokani. Pentru a deveni campion mondial, sportivul roman a trecut de campionii Slovaciei, Mexicului, Italiei, Canadei si Japoniei, tara-mama a judo-ului.

"Este cu atat mai meritoasa aceasta victorie cu cat vine in fata unui sportiv din Japonia, tara care a inventat judo-ul si care se pregateste pentru Olimpiada din 2020. Eduard Serban are toate meritele, este un copil modest care s-a pregatit la Pitesti, antrenorul Valentin Ionita i-a dat indicatii extrem de importante, in special in finala. Ultimele doua meciuri, semifinala si finala, au fost foarte echilibrate. O sa-l asteptam cum se cuvine, nu are timp de odihna pentru ca saptamana viitoare urmeaza o cupa mondiala de juniori pe care o gazduim la Arad, cu 300 de sportivi din Europa", a mai spus Cozmin Gusa.

Serban l-a invins in finala pe japonezul Kenshin Mori, prin ippon. in primul tur, romanul a castigat in fata slovacului Denis Turac (ippon), in turul secund a trecut de mexicanul Geronimo Saucedo (ippon), in sferturi s-a impus in fata italianului Enrico Bergamelli (ippon), pentru ca in semifinale sa il invinga pe canadianul Benjamin Kendrick (ippon).

La cat. 73 kg, Adrian Sulca s-a oprit in turul al doilea, invins de turcul Muhammed Koc, dupa ce trecuse de mongolul Munkh-Erdene Gantulga.

Romania a participat la competitie cu cinci sportivi.

La startul concursului s-au aliniat 428 de judoka din 64 de tari, 230 la masculin si 198 la feminin.
 

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook