Veniturile Apple au scazut pentru prima oara in ultimii 15 ani
IT&C

Veniturile Apple au scazut pentru prima oara in ultimii 15 ani

26 oct 2016

Apple a anuntat o scadere a vanzarilor in al treilea semestru si prevede marje de profit mai mici decat se astepta pentru sezonul de sarbatori de iarna, in ciuda faptului ca anticipa vanzari record.

Scaderea veniturilor, desi mica, reflecta ingrijorarea ca Apple sa-si fi pierdut superioritatea tehnologica chiar si dupa lansarea iPhone 7.

"In esenta, in China si in restul lumii, desi produsele Apple inca sunt vazute bine, distanta dintre Apple si competitorii sai nu mai este atat de mare pe cat era", afirma Neil Saunders, director de cercetare la compania Conlumino, potrivit hotnews.ro.

Apple a inregistrat prima scadere anuala veniturilor din ultimii 15 ani. Compania americana a raportat venituri de 217 miliarde de dolari in anul financiar 2016, cu 9% mai putin decat cele 233,7 miliarde din 2015. Este primul declin anual de la lansarea primul iPod, in 2001.

Scaderea a fost determinata in principal de nivelul vanzarilor de iPhone, care s-au redus cu 13%. In ultimul an fiscal, Apple a vandut 45,5 miliarde de iPhone-uri, arata News.ro.

Interesant este ca, potrivit sefului Apple, Tim Cook, vanzarile de iPhone au crescut in ultimul an in 33 de piete. Spre exemplu, vanzarile de iPhone au crescut in India cu 50%. Asta ar putea semnifica faptul ca scaderea vine din pietele importante pentru Apple, precum Statele Unite sau China.

Tot la capitolul scaderi intra Mac-urile, care scad cu 17% (4,9 milioane unitati vandute). iPad-urile, desi scad cu 6% ca volum de vanzari (9.3 milioane de unitati vandute), raman la acelasi nivel ca venituri, datorita marginii de profit mari de la iPad Pro.

La polul opus se afla divizia de servicii, care a inregistrat o crestere 24% in ultimul trimestru, ajungand la 6,3 miliarde de dolari in Q4 2016.

Ramane de vazut cum va performa Apple in urmatorul trimestru, cand vanzarile de iPhone ar putea beneficia de pe urma scandalului cu smartphone-ul Note 7 al celor de la Samsung.

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook