17% din populatia Romaniei a plecat din tara in ultimii ani! Suntem pe locul doi in lume la emigrare, dupa Siria!
Actual

17% din populatia Romaniei a plecat din tara in ultimii ani! Suntem pe locul doi in lume la emigrare, dupa Siria!

G. S.
25 feb 2018

3,4 milioane de romani au parasit tara in ultimii 10 ani, cifra care ne plaseaza pe locul doi in lume la emigrari, dupa Siria.

Nu mai putin de 3,4 milioane de oameni au parasit tara din 2007 pana in 2017. Astfel, Romania ocupa locul doi in lume, dupa Siria, la capitolul emigrare, conform ONU.

Romania are printre cele mai mici procente de rezidenti din afara Uniunii Europene, 0,3%, astfel situandu-se pe ultimele locuri din UE la acest capitol, alaturi de Slovenia si Slovacia. Din totalul strainilor care imigreaza in Romania, doar 9% vin pe baza unui contract de munca. Principalele motive pentru care strainii vin in Romania sunt reintregirea familie (43%) si pentru studii – 23%.

Ponderea celor care au venit in Romania prin programele de protectie internationala este mult mai mica decat in alte state, precum Germania de exemplu. In Romania 5% dintre straini sunt persoane cu protectie internationala, conform Inspectoratului General pentru Imigrari.

Numarul strainilor din afara uniunii Europene care aleg Romania este unul mic deoarece acestia intampina mai multe dificultati: bariere de limba, limita salariului mediu pentru lucratorii migranti, inregistrarea deficitara a strainilor in statisticile institutiilor cu atributii in domeniul muncii.

In contextul crizei fortei de munca, „Romania nu are o evaluare serioasa a deficitului de pe piata fortei de munca pe sectoare si ocupatii si este departe de a avea o abordare sistematica a imigratiei ca forta de munca si tampon pentru imbatranirea populatiei”, a mai spus Luciana Lazarescu, in cadrul conferintei.

 

Sursa: ZF

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook