În Calendarul ortodox al lunii decembrie 2023 se regăsesc patru sărbători foarte importante pentru creștinii ortodocși. Ele sunt însemnate cu cruce roșie.

Prima sărbătoare mare are loc pe data de 6 decembrie 2023, când îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

A doua mare sărbătoare religioasă din Calendarul ortodox este Crăciunul, care pică pe data de 25 decembrie 2023, când sărbătorim Nașterea Domnului.

Cea de-a treia sărbătoare mare din această lună este Soborul Maicii Domnului, care are loc pe data de 26 decembrie 2023.

Ultima sărbătoare din anul 2023 este în ziua de 27 decembrie 2023, atunci când este prăznuit Sfântul Ștefan.

Tradiții și obiceiuri pentru data de 6 decembrie

În ceea ce privește tradițiile și obiceiurile din această zi, în anumite zone din țară, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi. Acestea sunt păstrate în apă, lângă icoane, pentru a înflori până de Anul Nou.

Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae

În cazul în care aceste crenguțe vor înflori până la sfârșitul anului, anul care vine este unul roditor, cu multe satisfacții. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

De asemenea, în anumite regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a prepara plăcinte. 

În zona rurală, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia vor face repetiții pentru a colinda de Crăciun.

Tradiții și obiceiuri pentru data de 25 decembrie

Pe data de 25 decembrie, la masa de Crăciun se ascultă colinde, dar și cântece ritualice de Crăciun, care aduc belșug, pentru rodire a ogoarelor și armonie în relațiile cu cei din jur.

Se spune că melodiile de Crăciun aduc mult belșug.

De asemenea, de dimineață este bine să se mănânce pește. Cei care au rostit în prima zi de Crăciun o rugăciune înainte de micul dejun, au mâncat pește, au reușit să realizeze tot ce și-au propus.

De asemenea, pentru sporul casei, negustorii și oamenii de afaceri împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiți în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate și paguba fuge din locuința sa.

Nașterea Domnului

Nașterea Domnului

Tradiții și obiceiuri pentru data de 26 decembrie

În această zi este bine ca nașii să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de lucrurile pe care și le doresc. Este o zi în care cei îndepărtați, dar și rudele prin alianță, trebuie să se strângă toți.

Nu este bine să se bârfească, să se înjure, sau să se uneltească împotriva altor persoane. Cei care se răzbună, vor suferi pierderi.

Citește și: Filme de Crăciun 2023 pe care le poți urmări cu familia

De asemenea, în această zi nu se spală, deoarece apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor. Este o zi în care nu se muncește.

Cei care muncesc, nu vor mai avea parte de noroc pe parcursul anului.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Soborul Maicii Domnului

Soborul Maicii Domnului

Tradiții și obiceiuri pentru data de 27 decembrie

Potrivit unei tradiții vechi, de Sfântul Ștefan este bine să aducem o icoană în casă, care îl înfățișează pe acest martir. 

Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan

Acest sfânt îi ajută pe cei care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

Citește și: Curiozități despre Sfântul Andrei: Sărbătoarea are loc pe 30 noiembrie 2023

Pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în această zi să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si