679 de tineri implinesc azi 18 ani si pot vota la alegerile locale

Drept de vot au cetăţenii peste 18 ani, inclusiv cei 679 de tineri care împlinesc duminică această vârstă. Peste 40.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene au domiciliul sau reşedinţa în România şi au dreptul să voteze duminică pentru primari şi consiliile judeţene şi locale, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

duminică 05 iunie 2016 , 16:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, scrie realitatea.net.

Alegătorii pot prezenta la secţiile de vot cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, a precizat Dajbog.Cetăţenii votează la aceeaşi secţie de votare pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, precum şi a primarului, ceea ce înseamnă că vor primi trei buletine de vot. Alegătorii din Bucureşti vor primi patru buletine de vot, aceştia votând pentru consiliul local al sectorului, pentru primarul sectorului, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti.

Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Este vorba de peste 40.000 de persoane. Acestea îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea şi reşedinţa sau domiciliul în România ”, a mai spus Dajbog.

Cele 18.616 secţii de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, în toată ţara, la urne fiind aşteptaţi 18.320.473 de români cu drept de vot pentru a-şi alege primarul, dar şi consilierii locali şi judeţeni, urmând ca votul să se încheie la ora 21.00.


Alegerile locale din acest an se vor desfăşura într-un singur tur, la fel ca şi cele din 2012, dar o premieră a acestor alegeri este Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. De asemenea, în cadrul alegerilor locale din acest an, preşedintele Consiliuliui Judeţean nu mai este ales prin vot direct, ci cu majoritate de voturi de consilierii judeţeni aleşi la acest scrutin.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Final incredibil la Survivor Romania! Cine a castigat cel de-al doilea joc de imunitate... Final incredibil la Survivor Romania! Cine a castigat cel de-al doilea joc de imunitate al saptamanii? Ce echipa va face nominalizari in consiliu?
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă... Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului
monitorulcj.ro
Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si