A doua zi de Rusalii 2022: Ce nu este bine să faci în această zi? Tradiții și superstiții de Sfânta Treime

A doua zi de Rusalii 2022. Duminică și luni creștinii celebrează una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Iată care sunt tradițiile și superstițiile în cea de-a doua zi de Rusalii!

Author: Madalina Grigore luni 13 iunie 2022 , 09:03

a doua zi de rusalii 2022

Ce semnifică a doua zi de Rusalii: tradiții și superstiții în această zi.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

A doua zi de Rusalii 2022. În Lunea Rusaliilor Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană din Sfânta Treime, după cum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii. 

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică și luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Sărbătoarea este cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, tot în aceste zile ia sfârșit ciclul de sărbători pascale: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. 

a doua zi de rusalii 2022

Semnificația sărbătorii

Se spune că în ziua în care s-au împlinit 50 de zile de la Învierea Domnului s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu doar peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici. 

Atunci apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și mulțimea era nedumerită. Sfântul Apostol Petru a vorbit în fața mulțimii, iar 3000 de persoane s-au convertit la creștinism. Se crede că sărbătoarea Cincizecimii este de fapt sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, cei 3000 de oameni au format cea dintâi comunitate creștină la Ierusalim, nuucleul Bisericii de mai târziu.

a doua zi de rusalii 2022

Tradiții și superstiții în a doua zi de Rusaii

Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

De asemenea,   în zilele de Rusalii   nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.

Citeste si:   Câte zile libere sunt de Rusalii 2022? Mulți români au decis să plece în vacanță

La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane. Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele.

Se mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.

În tradiția populară se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.

a doua zi de rusalii 2022

În zilele de Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le   împarte orez cu lapte și cireșe.

Citeste si:   Ce să mănâncă de Rusalii 2022? Tradiţia de mult uitată

Se mai crede că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

De la Rusalii 2022, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.

În regiunea Ardealului, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă, relatează traditii-superstitii.ro.

Citeste si:   Postul Sf. Petru şi Pavel 2022: Când începe şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

De sărbătoarea Rusaliilor, în unele zone ale țării, călușarii fac dansuri specifice, care să alunge ielele, strigoii și alte duhuri necurate.

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi.

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Citeste si:  Mesaje de Rusalii 2022: Cele mai frumoase urări şi imagini cu text creştine


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si