A murit marele scriitor britanic John le Carre

Marele scriitor britanic, creator al romanului de spionaj, John le Carré, cel care a vândut peste 60 de milioane de cărţi în întreaga lume, a murit la vârsta de 89 de ani din cauza unei pneumonii, transmite presa internațională. Scriitorul a lăsat în urma sa soţia şi patru copii, precum și mai mulți nepoți.

Author: Razvan Ilie luni 14 decembrie 2020 , 08:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

John le Carre, spionul devenit romancier, cel mai cunoscut pentru thrillerele din Războiul Rece, "The Spy Who Came in From the Cold" și "A Perfect Spy"  a murit la vârsta de 89 de ani. Agentul său literar a anunțat, într-o declarație de presă, că John le Carre a murit sâmbătă seara

după o scurtă boală în Cornwall, sud-vestul Angliei.

"Cu mare tristeţe trebuie să anunţ că David Cornwell, cunoscut în lume sub numele John le Carré, a decedat după o scurtă boală (fără legătură cu COVID-19) în Cornwall sâmbătă seară, 12 decembrie 2020. Avea 89 de ani", a declarat agentul său, Jonny Geller. "Cu mare tristeţe trebuie să confirmă că David Cornwell- John le Carré- a decedat din cauza unei pneumonii sâmbătă seară în urma unei scurte lupte împotriva bolii", a confirmat familia într-un mesaj redifuzat de agentul său. 

Citeste si: Doliu în presa românească: Jurnalistul şi caricaturistul Octavian Andronic a murit

John le Carre
John le Carre a decedat după o scurtă boală, fără legătură cu COVID-19, în Cornwall, Anglia

John le Carre a scris 25 de romane

John le Carré a scris 25 de romane şi un volum de memorii, The Pigeon Tunnel (2016). El a vândut în total peste 60 de milioane de cărţi în întreaga lume. S-a inspirat din cariera sa de agent secret, ruinată de agentul dublu britanic Kim Philby care a dezvăluit KGB acoperirea sa, precum şi a numeroşi compatrioţi, împingându-l să demisioneze din MI6 (serviciul de informaţii externe al guvernului de la Londra).

Citeste si: Un important medic chirurg a decedat din cauza coronavirusului

John le Carré a devenit celebru în lumea întreagă după apariţia celui de-al treilea roman, The Spy Who Came in from the Cold (Spionul care a ieşit din joc, 1963), pe care l-a scris la 30 de ani, "măcinat de plictiseala" provocată de activităţile sale de diplomat la ambasada britanică la Bonn (Germania).

Manuscrisul a fost autorizat de serviciile secrete care au ajuns la concluzia că este o operă "de pură ficţiune de la început până la sfârşit", a scris John le Carré în 2013 în cotidianul The Guardian. Presa a avut însă o altă opinie, a povestit el, şi a decis că romanul "nu este doar autentic, ci şi un fel de mesaj revelator venit din Partea Cealaltă".
Romanul, vândut în peste 20 de milioane de exemplare în lume, povesteşte istoria lui Alec Leamas, un agent dublu britanic, trecut în Germania de Est.

Adaptarea sa pentru marele ecran, cu Richard Burton în rolul principal, a marcat debutul unei colaborări îndelungate cu cinematograful şi televiziunea.

Romancierul Robert Harris l-a descris pe John le Carré ca fiind "unul dintre acei autori care a fost nu doar un scriitor strălucit, dar a pătruns şi în cultura populară- ceea ce se întâmplă rar". "The Spy Who Came in from the Cold este o capodoperă", a declarat Robert Harris pentru canalul de televiziune Sky News. "Este o poveste incredibil de captivantă şi foarte profundă care a transformat scriitura romanului de spionaj. Este un strălucit portret psihologic al spionajului, trădării şi declinului puterii britanice", a adăugat el.

În ultimul său roman, Agent Running in the Field, apărut în 2019, eurofilul John le Carré a schiţat un portret fără compromisuri al premierul britanic, Boris Johnson, descris ca un "porc ignorant", şi a numit Brexitul o "nebunie".

Scriitorul John le Carré a murit la 89 de ani


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si