Acordul istoric dintre Ucraina- SUA este menit să înfurie și mai mult Rusia și să escaladeze conflictul început în urmă cu 2 ani și patru luni.

Ucraina, mai aproape de aderarea la NATO. Cum va reacționa Rusia?

Textul acordului încheiat cu ocazia summitului G7 din Italia menționează că înțelegerea între Washington şi Kiev este considerată un pas către aderarea Ucrainei la NATO.

Citește și: O nouă criză a rachetelor nucleare între Rusia și SUA. Submarine nucleare rusești au ajuns în Cuba, la doi pași de America

Conform documentului, în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei amenințări cu un astfel de atac, oficialii americani şi ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a stabili ce mijloace suplimentare de apărare sunt necesare.

Statele Unite îşi reafirmă prin acord sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Acordul istoric semnat de Zelenski și Joe Biden

Acordul istoric semnat de Zelenski și Joe Biden

[Sursa foto: Captură YouTube]

Rusia, înfuriată de apropierea NATO de granițele sale

Zelenski, care a semnat tot la reuniunea la vârf de la Borgo Egnazia un acord bilateral de securitate şi cu Japonia, insistă de multă vreme ca ţara sa să fie primită în NATO, însă aliaţii occidentali au respins acest scenariu care dă fiori Rusiei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Articolul 5 al tratatului nord-atlantic prevede că orice atac împotriva unuia din statele membre este un atac împotriva tuturor. 

Unul dintre argumentele aduse de Vladimir Putin pentru începerea operațiunii speciale din Ucraina a fost legat de iminenta extindere a NATO până la granițele țării sale.

Summit crucial în Elveția pentru viitorul războiului dintre Rusia și Ucraina

Zeci de lideri din lumea întreagă se vor reuni sâmbătă şi duminică în Elveţia, alături de preşedintele ucrainean  Volodimir Zelenski,  pentru un summit de pace pentru Ucraina.

Summit-ul din Elveția este conceput ca un "prim pas" pentru a găsi o cale spre pacea în Ucraina, în prezenţa a aproape 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, dar în absenţa Rusiei şi Chinei.

Obiectivul summitului, solicitat de Kiev, este de a "inspira un viitor proces de pace", dar rezultatul reuniunii rămâne incert, scrie presa internațională. 

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Ucraina speră să obţină un sprijin internaţional larg pentru stabilirea condiţiilor pe care le consideră necesare pentru a se pune capăt războiului.

În cadrul evenimentului, preşedinta Maia Sandu va avea întrevederi cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene (UE).

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si