Slujba de inmormantare a durat 45 de minute, fiind oficiata de doi preoti, dupa care actorul a fost inhumat in cripta familiei. Ion Besoiu a fost inmormantat cu trei salve de foc, trase de militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

Slujba de inmormantare a durat 45 de minute, fiind oficiata de doi preoti, dupa care actorul a fost inhumat in cripta familiei.

Ion Besoiu a fost inmormantat cu trei salve de foc, trase de militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

 

Printre personalitatile care i-au stat alaturi sa-i aduca un ultim omagiu s-au numarat ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Ionut Vulpescu, actorii Adrian Titieni, Mihai Constantin, Alexandru Arsinel, regizoarea Alice Barb cu George Ivascu.

Vineri, la priveghi, in foaierul Teatrului Bulandra au venit actori, prieteni, colaboratori si spectatori.

Alexandru Darie, directorul Teatrului, a spus ca "dispare o epoca", iar Dorina Lazar, directoarea Teatrului Odeon, a marturisit ca "Dumnezeu se imbogateste acolo sus".

Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate panzele sus” si ”Bucuresti Non Stop”, a murit miercuri, la varsta de 85 de ani.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ion Besoiu s-a nascut la 11 martie 1931, la Sibiu, si a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu. A debutat in teatru in 1950, dar consacrarea a venit dupa turnarea filmului ”Toate panzele sus”, in regia lui Mircea Muresan, unde i-a avut ca parteneri pe Ilarion Ciobanu si Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei institutii.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Closca, in "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, in "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, in "Hamlet" (1985), Oronte, in "Mizantropul" (1989), Corifeu, in "Antigona" (1993), Ferapont, in "Trei surori" (1995), Senecus, in "Caligula" (1996), si Muhoianov Ivan Matveevici, in "Oblomov" (2003).

In film, Ion Besoiu a debutat in ”Furtuna”, de Andrei Blaier si Sinisa Ivetici, caruia i-au urmat peste 60 de productii artistice si de televiziune. A colaborat cu regizori ca Mircea Muresan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, Catalin Mitulescu si Dan Chisu.

Cateva dintre filmele in care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Soimarestilor", "Haiducii", "Rascoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Pacala", "Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini si umbre". Ultimul film in care a jucat actorul a fost ”Bucuresti Non Stop” (2015), regizat de Dan Chisu.

”Multumesc poporului meu care m-a apreciat si m-a urmarit de-a lungul atator ani”, declara Ion Besoiu la implinirea varstei de 85 de ani.

In 2002, a primit Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane. In 2001, a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu. Ion Besoiu era presedinte executiv al Fundatiei "Sibiul Vechi. Sibiu- Hermannstadt", asociatie care ii ajuta pe tinerii talentati si care ofera premii etnografilor. In anul 2011, a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera.

A fost casatorit de patru ori, prima data, la 23 de ani, iar ultima data, la 61 de ani.

Are o fiica, Ioana, din casnicia cu actrita Emilia Dobrin, care i-a daruit doi nepoti.

Sursa: News.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si