
Prețurile au explodat în România în ultimii ani
România ar continua să fie cea mai ieftină ţară din Uniunea Europeană în privința prețurilor la alimente, în ciuda faptului că deținem recordul european la creșterea ratei de inflație în ultimii doi ani. Cel puțin asta susțin oficialii Consiliului Concurenței și BNR.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat joi, 6 februarie, că România păstrează cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, în special pe segmentul alimentar.
Citește și: VIDEO Bulgaria devine supermarket-ul românilor din sudul țării
Potrivit acestuia, inflaţia ridicată din ultimii ani face ca acest avantaj să scadă treptat.
"Pe partea de preţuri suntem în continuare cea mai ieftină ţară din Uniunea Europeană, în special pe zona de alimente. Avem, pe ansamblu, cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană", a spus Chirițoiu la o conferinţă de presă
"Deşi rămânem o ţară ieftină, inflaţia, care rămâne continuare la noi ceva mai mare decât în restul Uniunii Europene, face ca acest avantaj al preţurilor mici preţuri să se diminueze.
Același lucru e susținut de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. "România, chiar şi în acest al cincilea an al actualului ciclu inflaţionist global, are şi preţurile mai mici decât în vestul Europei! Preţurile din România sunt, de fapt, între cele mai mici din întreaga Uniune Europeană. O realitate confirmată de obiectivitatea rece a cifrelor”, a spus el.
Prețurile din Ungaria și Bulgaria, sub cele din România
Totuși, două experimente făcute de Libertatea în preajma Crăciunului din 2023 și a celui din 2024 au arătat scumpiri pe bandă rulantă comparativ cu anii precedenți sau cu vecinii din Ungaria.
Astfel, un coș de cumpărături cu produse de bază este mai ieftin în Ungaria decât în România și cu mult mai ieftin decât în Italia, arată analiza făcută în decembrie 2024 de Libertatea pe baza prețurilor de la raft.
Un reportaj StirileKanalD a arătat că Bulgaria începe să devină supermarket-ul românilor din sudul țării după intrarea în Schengen.
Mii de români trec zilnic Dunărea ca să se aprovizioneze cu alimente, țigări sau produse care nu se găsesc la noi sau mai ieftine decât în țara noastră.
Cei care profită din plin de diferențele de prețuri sunt românii din sudul țării.
"E mai ieftin și nu avem mult de mers. Practic, într-o oră jumate două ești acolo. Pe ce am dat noi aici, în România am fi dat cam cu douăzeci la sută mai mult. Sunt foarte mulți care au afaceri mici și care vin și cumpără, nu ca mine pentru uz personal", spune un client român întâlnit la sud de Ruse.
Detalii aici.