Ajunul Crăciunului 2024: Tradiții și obiceiuri românești. Iată ce se dă de pomană în această zi!
Ajunul Crăciunului, sărbătorit pe 24 decembrie, este o zi încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții păstrate din străbuni, care continuă să fie respectate în multe regiuni ale țării. Este o zi de post, dar și un moment de împăcare, generozitate și rugăciune, care ne pregătește spiritual pentru celebrarea Nașterii Domnului. Printre cele mai importante practici se numără colindatul, împărțitul pomenilor și diverse ritualuri menite să atragă norocul, belșugul și sănătatea în anul ce vine.
Ce se dă de pomană în Ajunul Crăciunului?
Ajunul este o zi specială în care se fac pomeni simbolice, dar cu respectarea tradiției postului. Potrivit superstițiilor românești, în această zi se împart:
- Covrigi
- Colaci
- Mere și gutui
- Nuci
- Plăcinte și prăjituri de post
- Turte tradiționale (pregătite din aluat simplu și coapte în gospodărie)
- Bomboane sau alte dulciuri de post
Un obicei străvechi presupune ca turtele pregătite pe 20 decembrie, de Ignat, să fie împărțite în Ajun. Aceste turte sunt fie mâncate în familie, fie oferite ca pomană.
Deși este considerat bine să dai de pomană în Ajun, există și câteva superstiții care ar trebui respectate.
Nu este de bun augur să dai ceva din casă, întrucât se crede că astfel îți „dai norocul” sau îți blochezi prosperitatea în anul ce vine.
Gospodarii își închid bine porțile, ca să împiedice intrarea unor străini care ar putea aduce ghinion sau „să închidă norocul fetei de măritat”.
Evitați conflictele și certurile pentru că se spune că ele se vor întoarce împotriva voastră sub forma unor necazuri.
Citește și: Cele mai frumoase colinde de Crăciun din Maramureș- VIDEO
Tradiții în Ajunul Crăciunului
Iată cele mai frumoase tradiții pentru Ajunul Crăciunului!
Colindatul
Una dintre cele mai vechi tradiții din Ajun este colindatul. Copiii, tinerii sau chiar grupurile de adulți merg din casă în casă cântând colinde precum „Florile dalbe”, „Bună dimineața la Moș Ajun” sau „Dom, Dom să-nălțăm”.
Colindătorii sunt răsplătiți cu „colindețe” – covrigi, mere, nuci, colăcei de făină și alte bunătăți pregătite de gospodine.
În unele zone, această zi mai este cunoscută sub denumirea de „Ziua de pițărăi”, datorită colacilor speciali (pițărăi) care se pregătesc și se oferă colindătorilor.
Curățenia și pregătirea casei
În Ajun, gospodinele se ocupă de curățenia finală a casei, împodobirea bradului și pregătirea mesei festive.
În unele zone, se pun crenguțe de busuioc, levănțică sau mentă la grindă sau streașină, pentru a aduce noroc și a parfuma încăperile.
Citește și: VIDEO „Cozonacul ne aduce aminte de copilărie”. Tradiție...în roz
Ritualuri pentru belșug și noroc
Gospodinele ies în livadă cu mâinile pline de aluat și ating fiecare pom, spunând: „Cum sunt mâinile mele pline cu aluat, așa să fie pomii încărcați cu rod la anul.”
Grâul așezat pe masă sau la pragul ușii este păstrat și mai târziu dat animalelor, pentru a aduce spor și sănătate gospodăriei.
În unele regiuni, cenușa de pe vatră este aruncată în livadă sau peste straturile de legume pentru a alunga dăunătorii și a proteja recolta.
Tradiții pentru fete nemăritate
Fetele mari pot face vrăji sau ritualuri pentru a-și afla ursitul. Un obicei spune că fata trebuie să postească toată ziua, iar seara să păstreze prima îmbucătură din mâncare în brâu. Apoi, înainte de culcare, își întinde brâul pe podea, face trei mătănii și rostește o rugăciune, având speranța că își va visa viitorul soț.
Noaptea de Ajun în 2024
Se spune că, în noaptea de Ajun, cerurile se deschid, iar cei cu suflet curat îl pot vedea pe Dumnezeu la masă alături de îngeri și sfinți. Rugăciunile rostite la miezul nopții sunt considerate deosebit de puternice, iar dorințele se pot împlini.
Masa din noaptea de Ajun este încărcată cu simboluri. Colacul cu un cuțit înfipt în mijloc simbolizează belșugul și protecția casei, iar grâul pus pe masă este un semn al recoltelor bogate din anul ce vine.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.