Alesii locali care au avut cel putin un mandat vor beneficia de pensii speciale, a decis azi Senatul. Cea mai mare pensie ar putea ajunge la 6.000 de lei

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care alesii locali care au cel putin un mandat dus la capat beneficiază de pensii speciale. Conform proiectului de lege, alesii locali ar urma sa primeasca o pensie intre 1.500 si 6.000 de lei, in functie de numarul de mandate.

A.C., marți 21 iunie 2016 , 17:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit amendamentelor aduse proiectului de lege, în raportul iniţial, din 26 aprilie, persoanele alese dupa 1992, de catre cetaţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedinţii si vicepresedinţii de consilii judeţene, care îndeplinesc condiţiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum au fost prevazute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte pensii speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunara pentru limita de varsta, informeaza news.ro.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de varsta se acorda în limita a trei mandate, si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizaţia bruta lunara aflata în plata. Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numarului de mandate.

Indemnizaţia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizaţia bruta lunara a unui primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de Consiliu Judeţean, aflat în exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor din Capitala, ale judeţelor si municipiului Bucuresti.

Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, presedinţii si vicepresedinţii de Consilii Judeţene care au fost si parlamentari trebuie sa opteze pentru una din cele doua pensii speciale. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si