”Noi, din punct de vedere imun suntem descoperiţi în faţa acestui virus. Uneori sistemul imunitar foarte bun nu te protejează şi leziunile care pot apăra la nivel pulmonar. La persoane adulte pot apărea din cauza unei reacţii imune foarte brutale”, a afirmat profesorul doctor Alexandru Rafila marţi seară, într-o emisiune la Antena 3.

Acesta a explicat mai puţin expuşi riscului sunt copiii, în timp ce riscul de contractare a COVID-19 este mai mare la adulţi. 

Citeste si: Cozi uriașe la Vama Nădlac. Sute de mașini, la intrarea în România

”Din punctul meu de vedere problema majoră pe care o avem aici este să reuşim să protejăm persoanele vârstnice din această ţară”, a mai spus Rafila.
Acesta a arătat că mortalitatea la COVID – 19 înregistrată în Italia este mult mai mare decât cea înregistrată în cazurile de gripă.

Alexandru Rafila a explicat că asimptomatici sunt puţin peste 1 la sută dintre cei infectaţi, în timp ce aproximativ 80 la sută sunt cazuri considerate uşoare sau medii. Dintre formele grave, sunt 15% care au nevoie de oxigen şi restul pacienţilor au nevoie de suport respirator.

Citeste si: Klaus Iohannis: Riscul unei pandemii rămâne ridicat

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

”Cei care mor în Italia sunt cei care nu au avut loc la ventilator”, a spus Rafila. 

Acesta a explicat, de asemenea, că în cazurile medii durata bolii este de până la două săptămâni, iar în cazurile grave este între trei şi şase săptămâni.

”În măsura în care o să avem multe cazuri, formele uşoare le tratăm la domiciliul facem acelaşi lucru pentru gripă.

(..) Îi tratăm simptomatic: antipiretice, medicaţie care scade febra, antiinflamatorii, substanţe care te ajută puţin să respiri. Nu există tratament”, a mai spus Alexandru Rafila.

Acesta a vorbit şi despre posibilele tratamente care spot fi folosite.

”Practic, sunt două variante mai avansate în momentul de faţă: una este un medicament care deja există şi se utilizează şi la noi la pacienţi cu HIV, dar rezultatele nu sunt încurajatoare, şi o moleculă nouă care se află în momentul de faţă în studiu şi este strict pentru acest virus şi rezultatele sunt încurajatoare”, a arătat Rafila.

Citeste si: BREAKING NEWS! Încă patru cazuri de CORONAVIRUS au fost confirmate în România. Numărul victimelor ajunge la 29

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Prima reacție a lui Selly după incidentul cu apa de la Beach, Please! 2024: "O să vă răcorească cu furtunul toți agenții de pază". Ce spune despre cei care vin deshidratați la festival- radioimpuls.ro

Acesta a precizat că studiile privind siguranţa pacientului sunt cele mai importante pentru că nu se poate administra un vaccin în absenţa unor studii care să arate că cei care îl primesc nu sunt supuşi riscurilor.

”Toate chestiunile astea pe carele aud: în două luni, într-o lună, sunt n işte poveşti. Molecula poate să existe ca atare, dar siguranţa şi eficacitatea acestei molecule trebuie studiată foarte serios, luni de zile apoi este problema capacităţii de producţie”, a mai afirmat profesorul Alexandru Rafila.

El a precizat că ceea este trebuie să îngrjoreze este ”riscul de a avea transmitere comunitară”.

Rafila a precizat că crede în scenariul conform căruia virusul se poate răspândi pe scară largă. El a adăugat că ”inclusiv chestiunea legată de mortalitate e demonstrată deja”, arătând că statisticile arată că mortalitatea cauzată de COVID este mai mare decât cea cauzată de gripă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si