Mutare-surpriză a SUA în România, înainte de inaugurarea lui Joe Biden la Casa Albă

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul în România. Anunțul vine cu doar câteva zile înainte de Inaugurarea la Casa Albă a noului președinte, Joe Biden.

Author: Razvan Ilie luni 11 ianuarie 2021 , 15:33

Adrian Zuckerman, la momentul primirii de către președintele Klaus Iohannis
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni că ministrul Bogdan Aurescu l-a primit pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun, fără a menționa data de la

care Adrian Zuckerman ar urma să plece din România.

Americanul cu origini române Adrian Zuckerman a fost nominalizat de Donald Trump pentru poziția de șef al diplomației la București și a fost confirmat în funcţie de Senatul american în 20 noiembrie 2019. Zuckerman l-a înlocuit la Bucureşti pe Hans Klemm, care a fost ambasadorul SUA în România din 21 septembrie 2015.

Este de așteptat ca noua administrație democrată de la Casa Albă să nominalizeze un alt ambasador pentru România în următoarele săptămâni. 

Citeste si: Donald Trump, suspectat că ar putea lansa un atac nuclear

MAE, mesaj de mulțumire pentru ambasadorul Zuckerman

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu "a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral".

"Cu această ocazie, ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, pornind de la dialogul politic substanțial la nivel înalt și incluzând progrese concrete în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia", se spune în mesajul MAE.

Extinderea prezenței militare SUA în România, apreciată de MAE

De asemenea, a fost exprimată satisfacția comună pentru cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța extinderii prezenței militare americane în România.

Cine este Adrian Zuckerman

Ambasadorul SUA în România din mandatul lui Trump este un avocat admis în Baroul din New York în 1984 şi este partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP. Anterior, Zuckerman a fost co-preşedinte pentru proprietăţi imobiliare şi servicii corporate la Epstein Becker & Green New York, iar înainte de aceasta a fost preşedinte pentru proprietăţi imobiliare la Lowenstein Sandler, LLP, New York.

De asemenea, el a deţinut şi funcţia de judecător în cadrul Real Estate Board- New York. Activ în ceea ce priveşte iniţiativele filantropice şi educaţionale, Zuckerman este membru în board-ul Kids Corp. şi în board-ul absolvenţilor Facultăţii de Drept din New York.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe din 2019, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română.

Adrian Zuckerman are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obţinută la New York Law School (1983).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si