Ancheta Paradise Papers ia proportii greu de imaginat! S-a aflat ca, pe o singura insula, sunt inregistrate mii de avioane si iahturi de lux, apartinand unor sportivi, vedete sau oameni de afaceri!

Toti au vrut sa evite plata taxelor aferente unor asemenea achizitii de zeci de milioane de euro. Atat de multe state au fost vaduvite de sume enorme, incat ministrii de finante din UE au decis azi, in regim de urgenta, sa intocmeasca o lista neagra cu tarile care sunt paradis fiscal!

Author: V.P. marți 07 noiembrie 2017 , 19:56

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Suntem insula Man, in Marea Irlandei, intre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda... o intindere de pamant de numai 572 de kilometri patrati- adica inca o data suprafata Bucurestiului.

Ancheta Paradise Papers, publicata de ziarul Suddeutsche Zeitung, arata ca in acest loc, renumit mai degraba pentru circuitele moto si zonele superbe de coasta cu multe castele medievale- sunt inregistrate mii de avioane private

si iahturi de lux.

Nici nu ar avea loc fizic, dar... cum este posibil, totusi???
Explicatia este simpla! Insula, care are un produs intern brut estimat, in 2010, la.... 4,1 miliarde de lire sterline, iar cel per capita la, atentie: 53.800 de dolari, este un paradis fiscal!

Milionari ai lumii au decis sa isi cumpere si sa inregistreze aici, nu in tarile de origine, avioanele private si iahturile de lux, evitat astfel plata taxelor la stat!

"Am discutat sa obtinem din partea Comisiei Europene un angajament ferm pentru lupta impotriva evaziunii fiscale si a taxarii agresive"
"Speram ca ancheta Paradise leaks va crea un moment politic prielnic pentru a se ajunge la un acord in cadrul Uniunii Europene."

Unul dintre proprietarii... inspirati la momentul achizitiei, dar huliti acum de opinia publica, este campionul de formula 1, Lewis Hamilton!
Peste 3 milioane de lire sterline ar fi trebuit sa plateasca TVA in Anglia, in 2013, cand si-a cumparat cu 16 milioane de lire un avion privat Bombardier din Canada.

Iar... lista taxelor evitate de catre Hamilton este lunga, scriu jurnalistii de la The Guardian, care mentioneaza ca, inca din 2007, campionul se tot foloseste de inginerii financiare, inclusiv cand castiga pe diverse circuite, ca sa nu dea bani statului!

Si iaht de lux si-a cumparat, iar petrecerile au fost nelipsite in pauzele competitionale...

Nu este nimic ilegal, spun reprezentantii companiei de la care au aparut in presa toate aceste dezvaluiri!

Ingineriile financiare sunt facute cu acte, doar ca... statele in care locuiesc toti cei care apeleaza la offshore-uri pentru a-si ascunde averile si... unde ar trebui sa-si achite taxele, sunt vaduvite de sume importante!

Ancheta Paradise Papers a ajuns rapid la urechile oficialilor europeni! Ministrii de finante din tarile membre UE au urgentat astazi o masura pe care o au in vedere de ceva timp!

"Am discutat despre lista neagra a Uniunii Europene pentru paradisurile fiscale! Lucrarile la aceasta continua, asa cum ne-am programat! Speram ca vom semna un acord in acest sens in decembrie, la ECOFIN, si ca vom stabili pana atunci si sanctiunile pentru jurisdictiile de pe acea lista neagra!"

Statele care se vor regasi pe acea lista neagra, in situatia in care li se va cere, vor fi nevoite sa ofere informatii despre banii plasati in companiile offshore de pe teritoriul lor!
In caz contrar, le vor fi aplicate sanctiuni.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si