Anunțul făcut de UDMR despre situația Cimitirului militar din Valea Uzului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, au transmis o scrisoare preşedintelui şi vicepreşedinţilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), grupurilor politice ale Consiliului Europei şi liderilor delegaţiilor naţionale ale statelor membre ale UE, cu privire la situaţia Cimitirul militar din Valea Uzului.

joi 27 iunie 2019 , 17:03

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a CE, UDMR a atras atenţia partenerilor internaţionali asupra aspectelor de încălcare a drepturilor minorităţilor în cazul evenimentelor din Valea Uzului, potrivit unui comunicat de presă transmis de UDMR.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila a spus că, deşi România se consideră mereu un exemplu în gestionarea situaţiei minorităţilor naţionale, nu aceasta este realitatea percepută de comunitatea maghiară din România.

"România, chiar şi în prezent, consideră minorităţile care trăiesc aici un factor de risc pentru siguranţă naţională, de aceea şi legile ţării sunt aplicate cu dublă măsură în cazul nostru: au existat o serie de încălcări de lege în cimitirul din Valea Uzului, mai mult, seria încălcărilor este continuată tocmai de instituţiile statului care continuă să ignore legile ţării. Maghiarii din Transilvania nu doresc altceva decât ca legea să se aplice în mod egal pentru toţi, atunci când drepturile, demnitatea, imaginea comunităţii maghiare sunt afectate”, a declarat Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor.

Citeste si: Victor Ponta: "Ce facem după ce pică Dragnea? Doar împreună ieșim din groapa în care a dus România"

UDMR a precizat că s-au anexat materiale foto şi video despre evenimentele din 6 iunie.
Atunci, mai mulţi maghiari au format un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor.

Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Iercuri, situaţia Cimitirului eroilor de la Valea Uzului a fost dezbătută de specialişti români şi maghiari, la Bucureşti. Părţile au subliniat importanţa unei comunicări deschise şi pragmatice, fără accente emoţionale, care poate aplana eventualele neînţelegeri, şi au convenit să se deplaseze la faţa locului şi să facă o cercetare pe întreaga suprafaţă a necropolei de război.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si