Apă cu nitriţi şi enterococci, furnizată într-o comună din Alba! Oamenii au fost atenţionaţi să nu o utilizeze

Apa furnizată prin reţeaua de distribuţie către aproximativ 2.400 de locuitori din comuna Lunca Mureşului, judeţul Alba, nu este potabilă, conţinând nitriţi şi enterococci, au stabilit inspectorii sanitar, în urma unor verificări. Oamenii au fost atenţionaţi să nu utilizeze apa la prepararea hranei sau pentru băut.

luni 18 iulie 2016 , 16:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, a declarat, luni, pentru News.ro, că inspectorii instituţiei au prelevat mai multe probe din apa furnizată prin reţeaua centralizată în comuna Lunca Mureşului şi, în urma analizelor de laborator, s-a descoperit că apa nu este potabilă fiind depăşită valoare nitriţilor şi conţinând enterococci.

Apa este furnizată printr-un serviciu propriu de distribuţie, fiind preluată din puţuri şi înmagazinată într-un bazin colector. Sinea a spus că DSP Alba recomandă ca apa de la robinet să fie folosită doar în scop menajer, nu la prepararea hranei sau pentru băut.

”Atenţionăm celelalte autorităţi publice locale care deţin staţii proprii de distribuţie a apei potabile şi care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare să întreprindă de urgenţă demersurile necesare pentru a intra în legalitate. Recomandăm livrarea apei către populaţie în parametri calitativi conform legii”, a mai spus Sinea.

Totodată, DSP Alba informează că nitraţii sunt substanţe chimice care pot cauza intoxicaţii acute la copii şi intoxicaţii cronice la adulţi, iar depăşirea valorii normale a parametrului microbiologic-enterococci poate cauza boli infecţioase acute.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si