Atac devastator al Rusiei în Zaporojie. Mai multe clădiri rezidențiale, distruse de rachete
Mai multe explozii au fost auzite joi dimineața, înainte de zori, în orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, capitala uneia din cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia.
UPDATE. Cel puțin doi oameni au murit. O fetiță de 3 ani, scoasă de sub dărâmături
Două persoane au fost ucise în atacurile cu rachete din Zaporojie, a declarat guvernatorul regional. "O femeie a murit.
Altă persoană a murit într-o ambulanță", a scris Oleksandr Starukh pe Telegram.
"Cel puțin 5 persoane sunt sub dărâmăturile clădirilor. Mulți oameni au fost salvați. Printre aceștia se numără o fetiță de trei ani, copilul este în plasament. La fața locului este în desfășurare o operațiune de salvare".
Starukh a scris anterior că rachetele au lovit clădiri rezidențiale înainte de zori, provocând incendii și „distrugeri semnificative”.
El îndeamnă oamenii să dea dovadă de „prudență maximă”, spunând că există o „probabilitate mare de atacuri repetate cu rachete”.
Știrea inițială. Până în acest moment, nu se știe nimic despre numărul victimelor, dar au fost raportate incendii și distrugeri semnificative ale unor clădiri de locuințe.
Atacurile au loc după ce președintele rus Vladimir Putin a spus că se așteaptă ca situația să se „stabilizeze” în regiunile ucrainene revendicate de Moscova.
Entire floors were destroyed. People are under the rubble.
Mai multe clădiri au fost distruse, iar rezidenții se află sub dărâmături, transmite Kyiv Post. Forțele de intervenție sunt la fața locului.
Centrala nucleară de la Zaporojie, trecută cu forța la Rusia
Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a intrat sub controlul Rusiei.
Centrala a fost ocupată de trupele ruse încă din primele zile ale războiului, dar este încă condusă de tehnicieni ucraineni.
Șeful autorităților de reglementare a energiei de la Kiev a îndemnat lucrătorii să nu semneze niciun document cu ocupanții ruși.
Agenția nucleară de stat ucraineană Energoatom a criticat decretul, numind-o „nulă, absurdă și inadecvată”.
Mișcarea marchează prima parte a planurilor lui Putin de a restabili „stabilitatea” provinciei anexate ilegal, unde forțele ruse au pierdut treptat teren în fața forțelor ucrainene.
Între timp, organul de supraveghere nuclear al ONU, AIEA, a declarat că a aflat despre planuri de repornire a unui reactor la centrală.
Toate cele șase reactoare de pe amplasament au fost oprite timp de mai multe săptămâni.