Avertisment de la NASA: Groenlanda se topește

Un avertisment extrem de dur vine de la NASA, dupa ce oamenii de stiintă au survolat cel mai mare ghetar din Groenlanda: trebuie să ne indepartam de zonele de coastă, pentru ca riscul de inundatii este foarte mare!

miercuri 21 august 2019 , 13:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cea mai clara imagine despre efectele incalzirii globale vine astazi de la o echipa de oameni de stiinta care studiaza din 2005 cel mai mare ghetar din Groenlanda.

DAVID HOLLAND, om de stiinta: Acest ghetar s-a retras cu mai mult de 10 kilometri in ultimii 10 ani! Era aici, spre stanga, iar acum este unde il vedeti azi!

Usa congelatorului, inchisa timp de milenii, este acum lasata deschisa, iar totul se va topi, avertizeaza oamenii de stiinta.

Un fenomen lesne de explicat avand in vedere ca in Groenlanda, zona inghetata a Pamantului in mod traditional, sunt acum aproape 11 grade celsius. Cercetatorii lucreaza fara manusi de protectie pentru ca... nu mai au nevoie de ele!

Topirea gheţii a atins cantitati-record: într-o singură zi, pe 1 august, insula a pierdut 12 miliarde si jumatate de tone de gheaţă.

Pana la sfarsitul verii polare, cercetatorii estimeaza ca 400 de miliarde de tona de apa vor fi eliberate in oceanul planetar - o cantitate uriasa, care risca sa inunde complet regiuni ca statul american Pennsylvania sau... o tara intreaga, cum este Grecia, cu un strat de 31 de centimetri de apa.

In acest context, a venit si avertismentul NASA. „Ar trebui să începem să ne îndepărtăm de țărmuri", a spus oceanograful Josh Willis, membru al echipei care investighează ritmul topirii gheţarilor din Kulusuk, Groenlanda.

Potrivit NASA, pana la sfarsitul anului 2100, nivelul apelor in oceanul planetar va creste cu un metru din cauza topirii ghetarilor din Groenlanda.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si