Ce beneficii ar aduce regionalizarea României, idee susținută de primarul Clujului, Emil Boc

Primarul Clujului, Emil Boc, a venit cu o propunere curajoasă: comasarea judeţelor pe regiuni istorice. Prin regionalizare ar putea fi atrase mai multe fonduri europene, iar comasarea judeţelor ar distruge structurile clientelare vechi de 55 de ani. susţine edilul şef.

luni 07 iunie 2021 , 10:38

Pe vremea când era premier al României, în 2011, Emil Boc a mai avut o încercare de regionalizare a țării, care nu a avut însă nicio finalitate.[Sursa foto: Facebook / Emil Boc]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Regionalizarea României, o propunere controversată. Emil Boc, primarul Clujului, a propus recent regionalizarea României, nu prin modificarea Constituţiei, lucru care ar fi prea greu de realizat, ci prin comasarea judeţelor pe regiuni istorice. 

Emil Boc, despre regionalizarea României: „Să avem judeţe sau regiuni cu minimum 800.000 de locuitori. Astăzi doar Suceava, ca judeţ, îndeplineşte această condiţie, în rest toate judeţele din România nu îndeplinesc o asemenea cerinţă şi în consecinţă nu putem absorbi nici fonduri europene şi nici moderniza cu adevărat ţara pentru că există o fărmiţare teritorială foarte mare. Eliminarea acestor structuri, eu le-am numit structuri clientelare de 55 de ani, ar oferi spaţiului public, ocazia unei mai mari transparenţe şi respiraţie democratică în tot ce înseamnă sistem administrativ din România".

Citeste si: Autobuze fără șofer pe străzile unui mare oraș din România

Regionalizarea României, avantaj la atragerea de fonduri UE

Potrivit lui Emil Boc, administraţia trebuie să fie cât mai aproape de cetăţean pentru că vechea lege din 1968,  din timpul regimului comunist, avea în vedere principiul centralismului democratic.

"Noi cu un pas suntem în Uniunea Europeană, dar cu un pas suntem în trecut, în comunism prin organizarea administrativ-teritorială a ţării”, a spus Emil Boc, primar Cluj-Napoca.

Emil Boc: actuala împărțire pe județe ține în loc dezvoltarea României[Sursa foto: Facebook / Emil Boc]

Emil Boc a amintit că s-a încercat acest proiect de comasare și în trecut: în 2014, s-a ajuns la Curtea Constituțională, dar fiind greșit formulat, proiectul a căzut.

"În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație", spune edilul orașului Cluj-Napoca.

Citeste si: Alexandru Rafila, veste bună despre pandemie: Nu mai avem transmitere comunitară în România

"Regionalizarea va avea o contribuţie majoră la modernizarea acestei ţări”

Chiar dacă primarul Emil Boc vede acest lucru ca fiind o prioritate, edilul Clujului nu are speranţe că se va întâmpla în viitorul apropiat.

„Sunt puţine şanse ca un asemena proiect în perioada următoare să se impună pentru că nu există pe agenda publică şi pe agenda politicienilor din România. Dar el nu trebuie uitat, pentru că va avea o contribuţie majoră la modernizarea acestei ţări”, a continuat acesta.

Atunci când relansează ideea regionalizării României, primarul din Cluj-Napoca susține că o comasare a județelor în regiuni ar aduce multiple avantaje administrative și financiare.

În prezent, în fiecare județ, pe lângă primării, sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, "sisteme care și-au clădit mici clici". În clipa în care aceste structuri vor fi rupte, "gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani”, a mai spus primarul Emil Boc, la o discuție despre ”Reforma administrativ teritorială a statului”.

De ce a căzut proiectul regionalizării în urmă cu 10 ani

"Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR -ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit", a mai spus Emil Boc.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vezi online serialul "Hercai" subtitrat in limba romana - Episodul... Vezi online serialul "Hercai" subtitrat in limba romana - Episodul 59, sezonul 1, miercuri, 23 iunie 2021 - VIDEO. Reyyan, in pericol de moarte!
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
spotmedia.ro
Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video) Un urs a învățat să spargă mașini și acum nu se mai oprește din infracțiuni (Video)
b1.ro
Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a... Informaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...
infoactual.ro
De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume! De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume!
infoactual.ro
Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si