Biserica de deasupra trenului. Locul magic din Romania care a rezistat vreme de 350 de ani si continua sa aduca alinare credinciosilor

A fost jefuita, inundata, bombardata si mai mereu cineva se gandea sa o demoleze. A renascut, insa, dupa fiecare incercare, iar o minune a salvat-o de la pieire. ##VIDEO17145##

luni 08 august 2016 , 19:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

A fost jefuita, inundata, bombardata si mai mereu cineva se gandea sa o demoleze. A renascut, insa, dupa fiecare incercare, iar o minune a salvat-o de la pieire. In ciuda trecutului sau zdruncinat de 350 de ani, o manastire din Tara Lovistei aduce alinare in sufletele credinciosilor. Va spunem acum povestea singurului lacas de cult pe sub care trece trenul.
I se spune "biserica de deasupra trenului"...
Iar felul in care arata o face unica:
Manastirea Cornet, de-al carei nume putini au auzit, e ascunsa in Muntii Lotrului, ca in palma Domnului... Are ziduri inalte de piatra, rasarite parca intr-o stanca ce coboara pana in albia raului Olt, si un tunel... pe care nu te-astepti sa-l vezi aici!
Lacasul de cult, asezat pe Valea Oltului, este, cu siguranta, unul dintre cele mai spectaculoase din zestrea de patrimoniu a tarii. In ciuda frumusetii sale fara pereche in lume, putini romani ii stiu povestea:
"Manastirea avea un rol strategic, fiind foarte aproape de granita.  Ea a facut obiectul incartiruirii in diverse momente unor garnizoane sau a unor trupe ceea ce dus la bombardarea ei in Primul Razboi Mondial".
Asemenea soldatilor, manastirea s-a incapatanat sa ramana in picioare. A adapostit femeile si copiii din zona, dar pana sa scape mii de oameni de la pieire, a fost cat pe ce sa fie facuta una cu pamantul: in 1897,
autoritatile au vrut s-o darame fiindca nu se potrivea cu planul lor pentru constructia caii ferate Ramnicu Valcea-Raul Vadului. Traseul era fixat chiar prin mijlocul manastirii, iar stanca pe care era ridicat lacasul de cult trebuia dinamitata. Dumnezeu a vrut insa altfel!
Asa se face ca manastirea a scapat de la demolare. Traseul trenului a fost deviat, iar in apropierea lacasului de cult a fost construit tunelul.
Anul acesta, manastirea Cornet implineste 350 de ani de existenta.

In ciuda trecutului sau zdruncinat de 350 de ani, o manastire din Tara Lovistei aduce alinare in sufletele credinciosilor. Va spunem acum povestea singurului lacas de cult pe sub care trece trenul. I se spune "biserica de deasupra trenului"... Iar felul in care arata o face unica:


Manastirea Cornet, de-al carei nume putini au auzit, e ascunsa in Muntii Lotrului, ca in palma Domnului...
Are ziduri inalte de piatra, rasarite parca intr-o stanca ce coboara pana in albia raului Olt, si un tunel... pe care nu te-astepti sa-l vezi aici! 
Lacasul de cult, asezat pe Valea Oltului, este, cu siguranta, unul dintre cele mai spectaculoase din zestrea de patrimoniu a tarii. In ciuda frumusetii sale fara pereche in lume, putini romani ii stiu povestea:"Manastirea avea un rol strategic, fiind foarte aproape de granita.
 Ea a facut obiectul incartiruirii in diverse momente unor garnizoane sau a unor trupe ceea ce dus la bombardarea ei in Primul Razboi Mondial".
Asemenea soldatilor, manastirea s-a incapatanat sa ramana in picioare. A adapostit femeile si copiii din zona, dar pana sa scape mii de oameni de la pieire, a fost cat pe ce sa fie facuta una cu pamantul: in 1897, autoritatile au vrut s-o darame fiindca nu se potrivea cu planul lor pentru constructia caii ferate Ramnicu Valcea-Raul Vadului. Traseul era fixat chiar prin mijlocul manastirii, iar stanca pe care era ridicat lacasul de cult trebuia dinamitata. Dumnezeu a vrut insa altfel! 


Asa se face ca manastirea a scapat de la demolare. Traseul trenului a fost deviat, iar in apropierea lacasului de cult a fost construit tunelul. 
Anul acesta, manastirea Cornet implineste 350 de ani de existenta.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Eliminare in lacrimi si scandal la Survivor Romania 2021. Cine a fost eliminat dintre... Eliminare in lacrimi si scandal la Survivor Romania 2021. Cine a fost eliminat dintre Irisha, Elena Marin, Bogdan Urucu si Sorin Puscasu?
spotmedia.ro
Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție Adevăratul urs Arthur, împușcat în fiecare zi. În alte țări ar fi declanșat o revoluție
spotmedia.ro
Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci... Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci îi vei spune lui George unde vrei să mergi în vacanță și el va face ca asta să se întâmple
b1.ro
S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"! S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!
infoactual.ro
Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si