BNR se așteaptă ca rata inflației să coboare sub 10%. Când se va întâmpla asta

Experții Băncii Naţionale a României (BNR) se așteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă vertiginos spre mijlocul anului 2023, urmând să coboare sub 10 procente, la începutul toamnei, față de 16% cât este în prezent.  

Author: Sorin Negru luni 23 ianuarie 2023 , 16:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

BNR a publicat minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al băncii centrale din 10 ianuarie 2023, iar așteptările referitoare la evoluția inflației sunt optimiste.

Citește și: Veste bună pentru pensionarii din România. Categoria care primeste o majorare de 10%

Rata anuală a inflaţiei va scădea, probabil, în trimestrul I 2023, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, spun cei de la BNR.

Citește și: Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a făcut anunțul. Când încep să scadă prețurile

Prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor asociate generează, însă, incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, au arătat în mai multe intervenţii membrii Consiliului de Administraţie al BNR.

Ce spune BNR în cea mai recentă prognoză

"În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor informaţii şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent- în devans cu aproape trei trimestre faţă de previziunile precedente-, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023", arată minute BNR.

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citește și: Curs valutar BNR azi, 23 ianuarie 2023. Cotațiile pentru euro și dolar

Și ministrul Finanțelor Adrian Câciu a afirmat recent că din luna martie se va putea observa o scădere mai vizibilă a inflaţiei.

"Din perspectiva inflaţiei, eu cred că începând cu luna martie o să avem o scădere mai vizibilă a inflaţiei, o reducere graduală. Am văzut că BNR este optimistă în perspectiva abordării inflaţiei cu o singură cifră, respectiv trimestrul trei. Ceea ce ne-am propus ca Guvern este ca, până la finalul anului 2023, inflaţia să aibă o singură cifră. Trebuie să acţionăm permanent", spune ministrul de Finanțe.

Cu cât au crescut prețurile în ultimul an

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022,  comparativ cu luna decembrie 2021, a fost 16,4%,   potrivit celor mai recente date de la INS.

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 fusese de 16,8%. Energia electrică, gazele şi încălzirea centrală sunt cu aproximativ 40% mai scumpe decât în urmă cu un an.

Citeste si: ”În felul ăsta descoperă oamenii cât de ciudat sunt.” Mădălin Ionescu, declarații despre artista cu care ar fi făcut marele pas, dacă Cristina Șișcanu nu apărea în viața lui- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

În decembrie 2022 față de aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost de 22,05% la mărfurile alimentare, la cele nealimentare de 14,95%, iar la servicii de 9,78%.

Stoparea scumpirilor la energie și petrol, motive de optimism pentru BNR

Alături de modificarea caracteristicilor schemelor de plafonare, determinanţi majori ai descreşterii în perspectivă apropiată a ratei anuale a inflaţiei sunt efectele de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate anterior de preţurile energiei şi combustibililor, precum şi trendul descendent relativ mai accentuat al cotaţiei petrolului din ultimele luni, au remarcat membrii Consiliului BNR.

Potrivit sursei citate, începând cu trimestrul I al acestui an, mici efecte de bază dezinflaţioniste se vor manifesta probabil şi pe segmentul alimentelor procesate, cu impact asupra dinamicii viitoare a inflaţiei de bază.

Specialiştii BNR au subliniat importanţa atragerii fondurilor europene, îndeosebi a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor, dar este esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, precum şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului contracţionist al şocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina şi de înăsprirea condiţiilor economice şi financiare pe plan internaţional.

"Incertitudini şi riscuri majore rămân asociate însă şi conduitei politicii fiscale, au convenit membrii Consiliului, făcând referiri, pe de o parte, la ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul 2023 în vederea continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv şi al majorării semnificative a costului finanţării, iar, pe de altă parte, la seturile de măsuri de sprijin prevăzute a fi aplicate ori prelungite în acest an, într-o conjunctură economică şi socială ce rămâne dificilă pe plan intern şi global, cu potenţiale implicaţii adverse asupra parametrilor bugetari. S-a arătat din nou că, în condiţiile actuale, un mix echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse", se arată în documentul BNR.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si