Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini. Este cruce roșie în calendarul ortodox!

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Iată ce sărbătoare importantă este celebrată, sâmbătă, în Biserica Ortodoxă! Este sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!

Author: Alina Raducu vineri 30 septembrie 2022 , 09:22

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini.

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 1 octombrie 2022: Ce sărbătoare este sâmbătă? În fiecare an, la data de 1 octombrie 2022, creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului. Este cruce roșie în calendarul ortodox! 

Calendar ortodox 1 octombrie 2022: Acoperământul Maicii Domnului 

Acoperământul Maicii Domnului  este o sărbătoare destinată Maicii Domnului  care se celebrează la 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în vremea împăratului Leon al VI-lea „Filozoful”, când Sfânta Fecioară s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare a tuturor creștinilor.

Citeste si: Sărbători importante în luna octombrie 2022. Calendar complet

Încă din secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă mai întâi în Rusia, iar de la ruși a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri.

În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram.

Această sărbătoare amintește de apariția Maicii Domnului  în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului și s-au minunat împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Cei prezenți în Biserică au putut să o vadă pe Maica Domnului, rugându-se. Credincioșii s-au minunat și au simțit protecția divină a Maicii Domnului.

La acea vreme, Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului, mai exact cămașa, acoperământul( maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea.

Citeste si: Rugăciunea puternică către Arsenie Boca

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini.

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini.

În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii (posibil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911). Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.

Cea mai puternică rugăciune, pe care să o rostești de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

"Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!".

Citeste si: Când începe Postul Paștelui în 2023?

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini.

Calendar ortodox 1 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini.

[Sursa foto: calendarortodox.online]

Calendar ortodox 2022 octombrie- sărbători

Iată calendarul ortodox pentru luna octombrie 2022!  

1 S (†) Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; †) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani (Nu se fac nunți)
2 D Sf. Sfințit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara
Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte- iubirea vrăjmașilor); Ap. II Corinteni XI, 31-33; XII, 1-9; Ev. Luca VI, 31-36; glas 7, voscr. 5
3 L Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist
4 M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei
5 M Sf. Mc. Haritina; †) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu (Post. Nu se fac nunți)
6 J Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida
7 V † Sf. M. Mc. Serghie și Vah; Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie (Post. Nu se fac nunți)
8 S Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia
9 D Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu; Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia
Duminica a XX-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain); Ap. Galateni I, 11-19; Ev. Luca VII, 11-16; glas 8, voscr. 6
10 L Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia; Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.
11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.; Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei
12 M Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic; Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei (Post. Nu se fac nunți)
13 J † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie
14 V †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 S Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia
16 D Sf. Mc. Longhin Sutașul
Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Rugăciunea lui Iisus; Pilda semănătorului); Ap. Galateni II, 16-20; Tit III, 8-15; Ev. Luca VIII, 5-15; Ioan XVII, 1-13; glas 1, voscr. 7
17 L Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul
18 M Sf. Ap. și Ev. Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân
19 M Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mc. Uar; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila; (Post. Nu se fac nunți)
20 J Sf. M. Mc. Artemie; Sf. Gherasim din Chefalonia
21 V †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie; Sf. Mc. Oprea; Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare (Post. Nu se fac nunți)
22 S Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei; Sf. 7 tineri din Efes;
23 D Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului; Sf. Cuv. Macarie Romanul
Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8
24 L Sf. M. Mc. Areta; Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin
25 M Sf. Mc. Marcian și Martirie; Sf. Tavita
26 M †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
27 J †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală; Sf. Mc. Nestor
28 V † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi; Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei; (Post. Nu se fac nunți)
29 S Sf. M. Mc. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa
30 D Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia; Sf. Ap. Cleopa
Duminica a XXII-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Luca XVI, 19-31; glas 3, voscr. 9
31 L Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sf. Mc. Epimah

Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2022?

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si