Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi?

Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi? Un mare sfânt este astăzi pomeni în calendarul ortodox: Sf. Teodor cel Sfinţit. A treia duminică după Paşte se mai numeşte şi Duminica Mironosiţelor.

Author: Andreea Stoica duminică 16 mai 2021 , 12:00

Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi?
Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 16 mai 2021: Azi este sărbătorit un mare sfânt. Ce nu ai voie să faci în a treia duminică de după Paşte, când este sărbătorit Sfântul Teodor cel Sfinţit?

A treia duminică după Paşte se mai numeşte şi Duminica Mironosiţelor.

De asemenea, tot azi sunt sărbătoriţi şi Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei.

Citeste si: Când pică Paștele în 2022 în calendarul ortodox? Câte zile libere vor fi

Sfantul Teodor cel Sfintit 2021

Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. Acesta s-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu, Sfantul Teodor cel Sfintit se va calugari. Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.

În a treia Duminică după Paști prăznuim sărbătoarea Sfintelor femei Mironosițe.

Citeste si: Rusalii 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?

Duminica Mironisiţelor 2021 - Sfântul Teodor cel Sfinţit
Duminica Mironisiţelor 2021 - Sfântul Teodor cel Sfinţit

Duminica Mironosiţelor 2021

Duminica a 3-a dupa Pasti este inchinata Sfintelor Mironosite, lui Iosif din Arimateea si lui Nicodim, adica celor care nu L-au parasit pe Domnul Iisusatunci cand Acesta S-a supus de bunavoie mortii, ci, infruntand cu dragostea si cu mila lor inversunarea hulitorilor si ucigasilor, au ramas alaturi de Hristos.

Duminica Mironosiţelor urmează săptămânii Sfântului Toma, are un pronunţat caracter pascal, ca de altfel întreaga perioadă a Penticostarului.

Duminica aceasta vine ca o altă mărturisire a Învierii, aducând tuturor creştinilor mesajul pe care îngerul îl împărtăşeşte femeilor mironosiţe care devin astfel martore şi mărturisitoare ale minunii învierii lui Hristos din morţi.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2021: Pe ce dată cade această sărbătoare în calendarul ortodox?

Potrivit tradiției creștine, femeile mironosiţe vin la mormântul Domnului ca să ungă cu miresme trupul Său cel mort şi îngropat, dar găsesc mormântul gol iar giulgiurile zăcând singure.

Din „slujitoare ale morţii”, femeile mironosiţe devin astfel mărturisitoare ale vieţii. Din perspectiva slujitoare a femeilor mironosiţe, cultul morţilor primeşte dimensiunea cultului Învierii, al vieţii în sensul autentic al cuvântului. De aceea, slujba înmormântării pentru creştini nu are nimic trist în ea, căci liturghiseşte cele ale Vieţii dintru Împărăţie.

Citeste si: Cât timp se spune „Hristos a înviat” la creștinii ortodocși

Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi?
Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi?

Ce nu ai voie să faci în Duminica Mironosiţelor şi a Sf. Teodor cel Sfinţit?

  • Astăzi este interzis să speli, să calci, să faci curat
  • Este bine să te rogi, să aprinzi o candelă sau o lumânare și să te gândești la cei dragi.
  • Duminica Mironosițelor este ziua Femeii Creștine, motiv pentru care această zi este una cu totul specială.
  • Bărbații trebuie să se poarte astăzi special cu mamele, soțiile și fiicele lor

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
A doua imunitate a săptămânii s-a adjudecat la Survivor România 2021. Ce echipă se va... A doua imunitate a săptămânii s-a adjudecat la Survivor România 2021. Ce echipă se va bucura de un consiliu liniștit?
spotmedia.ro
Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video) Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video)
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
b1.ro
Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă,... Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?
infoactual.ro
Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră” Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră”
infoactual.ro
Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile... Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile până în 2028
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si