Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

Este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși pe 27 octombrie 2021, de pomenirea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Ce este păcat să faci în această zi sfântă?

Author: Alina Raducu marți 26 octombrie 2021 , 10:26

Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 27 octombrie 2021. Pe 27 octombrie, în calendarul creștin ortodox este marcată cu cruce roșie, sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. 

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Sfântul Dimitrie Basarabov se sărbătorește în fiecare an la data de 27 octombrie, atunci când, în București se organizează unul dintre cele mai ample pelerinaj din an.

În acest an, Sfântul Dimitrie cel Nou pică pe data de 27 octombrie într-o zi de miercuri, de aceea se ține post. 

Sfântul Dimitrie Basarabov este supranumit si Ocrotitorul Bucureștilor, astfel, în Capitală se organizează un pelerinaj la care participă o mulțime de enoriași.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

În ziua Sfântului Dimitrie cel Nou nu trebuie să faceți treburi casnice, nu trebuie să spălați și nici să faceți curățenie.

Tot in data de 27 octombrie, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul persoanelor dragi pe care le-au pierdut.

În unele regiuni din țară, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele persoanelor care au murit fără lumină. Iar fiecare mormânt este împodobit cu flori de toamnă.

De sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, credincioșii obișnuiesc să oferă oamenilor mere sau struguri, nuci şi miere. 

În plus, Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou ar trebui să fie pusă pe masa de sărbătoare dacă în familie nu există niciun membru pe care să îl cheme Dumitru. Acest obicei aduce armonie, sănătate şi spor în casele credincioșilor.

Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

[Sursa foto: basilica.ro]

Citeste si: Felicitări de Sf. Dumitru 2021: Imagini cu La mulţi ani!

Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov?

Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit, anual, pe 27 octombrie. Acesta s-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria). A trait in secolul al XIII-lea, in timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan.

Astfel, iubind viata ascetica, se retrage intr-o pestera. Iar nu după mult timp a trecut la cele vesnice. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui".  Astfel, parintii fetei au mers la locul indicat in vis, langa raul Lom, si au gasit trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre, potrivit creștinortodox.ro.

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor în acest an şi ce se dă de pomană?

Calendar ortodox 27 octombrie 2021. Cea mai puternică rugăciune

„Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău. Pururea fiind cu Dum­nezeu, cu toiagul neador­mitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oas­tea lui îneacă-l, rugămu-ne, pă­rintele nostru, ca să te mărim cu laude.

Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

Calendar ortodox 27 octombrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

[Sursa foto: doxologia.ro]

Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la mă­sura vârstei plinirii lui Hristos. Edenul încă de aici l-ai do­bândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânu­lui, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.

David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim. Faptele tale pe pământ, pildă ne-au rămas, Preacu­vioase Părinte Dimitrie; ca urmând ţie, să slujim lui Dum­nezeu şi cu tine să ne odihnim în pământul celor blânzi în vecii vecilor.

Moaştele tale nouă s-au făcut izvor pururea curgător, de multe minuni şi tămăduiri că bolile năpraznice le alungă de la noi şi pe cei ce caută a ne pierde, îi dă pierzării, părinte, cu harul tău. Treime Nedespărţită, un Dum­nezeu, Părinte, Fiul şi Preasfinte Duhule, se roagă Ţie Preacu­rata Maria, cu Preacuviosul Dimitrie, miluieşte lumea Ta, care cu dreaptă credinţă Te laudă. Amin!”.

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Dumitru 2021! Mesaje, urări şi felicitări pentru sărbătoriţii zilei


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM luni, 6 decembrie: Cum va fi vremea de Sfântul Nicolae? Prognoza meteo ANM luni, 6 decembrie: Cum va fi vremea de Sfântul Nicolae?
spotmedia.ro
Un robot e atât de expresiv încât sperie o lume întreagă. Și Elon Musk este impresionat Un robot e atât de expresiv încât sperie o lume întreagă. Și Elon Musk este impresionat
spotmedia.ro
A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e... A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e sortită pieirii
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
infoactual.ro
Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
evz.ro
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama... Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este de nedescris. FOTO
doctorulzilei.ro
Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron. Test PCR obligatoriu la intrarea în... Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron. Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară, formular PLF şi carantină de 10 zile pentru nevaccinaţi
romaniatv.net
Părinții lui Ion Șmecherul, distruși de durere. Și-au condus fiul pe ultimul drum.... Părinții lui Ion Șmecherul, distruși de durere. Și-au condus fiul pe ultimul drum. ȘOCANT. Ce s-a întâmplat la înmormântare!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si