Calendar ortodox aprilie 2022: Pe ce dată pică Paştele?
Calendar ortodox aprilie 2022: Pe ce dată pică Paștele? Am consultat calendarul ortodox pentru a vă putea spune pe ce dată pică marea sărbătoare a Paștelui, anul acesta.
Paştele este o sărbătoare a cărei dată diferă. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine pentru acest moment.
Paștele Ortodox pică în fiecare an la o dată diferită, având o modalitate mai specială de calcul.
Cu toate acestea, un singur aspect se păstrează de la an la an și anume ziua în care cade Paștele, aceasta fiind întotdeauna duminica.
Citeste si: Vacanţa de Paşte 2022: Când intră elevii în vacanţa de primăvară?
Paștele Ortodox va pica destul de devreme în anul 2022. Dacă în alți ani credincioșii au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos în luna mai, în 2022, Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie.
Paștele Ortodox și cel Catolic pică în fiecare an la o dată diferită. Destul de puțini sunt cei care știu cum se calculează data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului.
Există un algoritm de calcul care a fost stabilit în primul conciliu de la Niceea.Algoritmul de calcul spune că Paștele trebuie să pice în prima duminică după prima lună plină sau după echinocțiul de primăvară. În funcție de aceste lucruri este calculată data la care credincioșii sărbătoresc Paștele.
Paște Ortodox 2023:16 aprilie
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Paște Ortodox 2024: 5 mai
Paște Ortodox 2025: 20 aprilie
Paște Ortodox 2026: 12 aprilie
Paște Ortodox 2027: 2 mai
Paște Ortodox 2028: 16 aprilie
Paște Ortodox 2029: 8 aprilie
Paște Ortodox 2030: 28 aprilie
Citeste si: Anca Țurcașiu nu și-a putut stăpâni lacrimile când a vorbit despre Gabriel Cotabiță- radioimpuls.ro
Obiceiuri, traditii și superstitii de Paşte
În tradiţia ortodoxă, începutul sărbătorii e marcat odată cu postul de şapte săptămâni. O semnificaţie foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Din această zi, ţăranii încetează lucrul la câmp şi se concentrează asupra casei și curţii, pentru ca totul să fie curat. Tot în Joia Mare, femeile încep să pregătească pasca şi să vopsească ouăle.
Potrivit tradiţiei, la miezul nopţii între zilele de sâmbătă şi duminică, oamenii se trezesc din somn în bătaia clopotelor. Se spală cu apă curată, îşi pun straie noi, iau câte o lumânare şi pornesc către biserică unde preotul, cu Sfânta Evanghelie şi crucea în mână, urmat de alaiul de credincioşi, iese cu lumânarea aprinsă şi înconjoară biserica de trei ori.
Citeste si: Când sunt Floriile 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?
Când preotul rostește „Christos a înviat!” toţi cei prezenţi la acest serviciu religios spun: „Adevărat a înviat!”, răspunsul fiind recunoaşterea tainei Învierii. Cu lumânarea aprinsă, fiecare se întoarce acasă şi face o cruce mică pe peretele dinspre răsărit, afumându-l cu lumânarea, pe care o va păstra tot restul anului.
Oamenilor le este permis să mănânce bucatele (pasca/pâinea, ouăle roşii, carnea de miel, sarea şi vinul) abia după ce acestea se sfinţesc şi după ce fiecare persoană participă la Liturghie.