Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Când se merge cu colindul 2021? Colindatul în perioada sărbătorilor de iarnă este un obicei respectat cu sfințenie şi păstrat de credincioşi până în zilele noastre, mai ales în mediul rural. Colindătorii, atât cei mici cât și cei mari, duc din casă în casă vestea naşterii lui Iisus în ieslea din Betleem.

Author: Alina Raducu luni 06 decembrie 2021 , 09:52

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

[Sursa foto: calendarortodox.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Când se merge cu colindul 2021? Colindătorii de toate vârstele merg în Ajun de Crăciun, din casă în casă, vestind Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Tradiția colindatului se prezintă sub cele mai diferite forme la unul şi acelaşi popor, anunțând firul evenimentelor până la Naşterea Domnului.

Când se merge la colindat de Crăciun 2021? Tradiţii și obiceiuri

De obicei, copiii încep să meargă cu colindul pe ulițe încă din 6 decembrie și până pe 7 ianuarie, de la Sfântul Nicolae și până la Sfântul Ioan. Însă, cea mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, pe 24 decembrie, atunci când copii, simboluri ale purității, vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos. Printre cântecele pe care copiii le intonează se numără:  “În drum spre Viflaim”, “Nașterea Domnului”, “Vestirea Păstorilor”, “Închinarea Păstorilor”, “Închinarea Magilor” și “Pornirea Magilor după stea”.

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021. Calendar ortodox

Aceste simboluri ale vestirii Nașterii Domnului, și nu numai, s-au păstrat din generație în generație și fac ca sărbătoarea Crăciunului să pătrundă cu lumină și căldură în sufletul fiecărui creștin.

Totodată, în tradiția populară mai există și un obicei străvechi, numit mersul cu icoana. Acest obicei este un tip de colindat făcut de preoții și copiii din comunitățile locale care poartă icoana Nașterii Domnului, binecuvantandu-se casele și creștinii.

În folclorul autohton colindul de Crăciun reprezintă cel mai important ciclu al sărbătorilor traditionale, dar si cel mai bogat și frumos mod de manifestare în jurul celor mai importante sărbători ale iernii.

În tradiţia religioasă există mai multe păreri în privința momentului în care începe perioada colindatului. Din data de 15 noiembrie, creştinii ortodocşi au intrat în Postul Crăciunului, post care se termină pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

Deşi nu există în cărţile de teologie o dată anume pentru momentul în care începe perioada colindatului, atât preoţii, cât şi credincioşii, au diferite opinii.

Una dintre aceste opinii spune că, perioada în care se poate colinda începe odată cu postul şi s-ar termina pe 7 ianuarie, după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. O altă opinie, mult mai răspândită şi împărtăşită de credincioşi, este aceea că perioada colindatului începe pe 6 decembrie când biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Citeste si: Când este Ignatul 2021? Tradiţii şi obiceiuri

În seara de Ajun colindătorii merg cu „Steaua”, cântecul care vestește nașterea Lui Iisus

Colindătorii urmează să pornească la colindat mai întâi cu ”Steaua”, obiceiul care vestește nașterea lui Iisus Hristos și în care cei trei magi sunt călăuziți de stea până la locul în care Fecioara Maria îl naște pe Fiul Domnului, la Betleem.

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Citeste si: Zile de post 2022: Când nu se fac nunţi?

Copiii îmbrăcaţi în straie populare, cu obrajii rumeni, pornsc prin troiene și zăpada cu colinda pe la toate casele. Cei mici încep încă de pe acum să repete cântecele, pentru a da de veste Nașterea Mântuitorului.

În tradiția din popor se spune că pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această în Ajunul Crăciunului sunt legate de atragerea binelui asupra gospodăriilor.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele fac ultimele pregătiri, însă, trebuie să ţinem cont de superstiţiile și obiceiurile care ne-au rămas moştenire din moși strămoși, pentru că totul să ne meargă bine totul anul ce vine.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Diana Matei și Marian Cleante, poveste de dragoste cu năbădăi: ”A fost foarte arogant... Diana Matei și Marian Cleante, poveste de dragoste cu năbădăi: ”A fost foarte arogant și foarte obraznic” Cei doi artiști și-au reînnoit jurămintele la Teo Show
spotmedia.ro
Elon Musk i-a oferit bani unui puști de 19 ani, ca să nu-i mai urmărească pe Twitter... Elon Musk i-a oferit bani unui puști de 19 ani, ca să nu-i mai urmărească pe Twitter avionul privat
spotmedia.ro
Un miliardar african si o baroneasă vin la conducerea Fundației Gates. După divorț, cei... Un miliardar african si o baroneasă vin la conducerea Fundației Gates. După divorț, cei doi au stabilit și o ”opțiune nucleară”
b1.ro
Veste cumplită de la Alexandru Arșinel: „Zilele îmi sunt numărate” Veste cumplită de la Alexandru Arșinel: „Zilele îmi sunt numărate”
ziareonline.ro
Descoperire ȘOCANTĂ! Ce s-a găsit în locul în care a murit designerul Răzvan Ciobanu,... Descoperire ȘOCANTĂ! Ce s-a găsit în locul în care a murit designerul Răzvan Ciobanu, la aproape trei ani de la tragedie. Ți se face pielea de găină! Azi ar fi fost ziua lui!
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Traian Băsescu dă lovitura anului! Mega tun de milioane de eruo. Puțini ar fi avut curaj Traian Băsescu dă lovitura anului! Mega tun de milioane de eruo. Puțini ar fi avut curaj
doctorulzilei.ro
Andreea Marin: Pericolul e doar în mintea ta. Mă ARUNC de la etaj, dar dacă blocul are... Andreea Marin: Pericolul e doar în mintea ta. Mă ARUNC de la etaj, dar dacă blocul are 9 etaje NU sar!
romaniatv.net
Navele de război ruseşti TRAG asupra unor ţinte din Marea Neagră. Intervine Pentagonul! Navele de război ruseşti TRAG asupra unor ţinte din Marea Neagră. Intervine Pentagonul!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si