Când se ţine post negru în Postul Paştelui 2022?

Pe lângă sărbători și praznice împărătești, în calendarul creștin ortodox sunt și zile de post în 2022. Iată în ce zile se ține post, cum se face corect acest lucru și ce alimente și activități sunt interzise.

Author: Alexandra Bercea luni 11 aprilie 2022 , 18:03

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În calendarul creștin ortodox există mai multe perioade de post în decursul unui an. Conform rânduielilor bisericești, postul este văzut drept o abținere de la alimentele de origine animală, dar și de la gândurile și faptele rele, având în vedere că postul trebuie să fie atât

fizic, cât și spiritual pentru a se produce acea legătură între om și Dumnezeu.

Astfel, Biserica Ortodoxă amintește că pentru a fi ținut corect, postul trebuie să fie atât trupesc, cât și sufletesc, între cele două existând o legătură foarte puternică. 

De ce se ține post? Ei bine, oamenii obișnuiesc să țină post în mai multe zile din an pentru a se pregăti pentru sărbătorile importante, pentru a putea fi iertați de păcate și a se putea împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului. 

În zilele de post, credincoșii obișnuiesc să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri. În primul rând, una dintre cele mai importante este legată de Lăsatul Secului.

Aceasta este, de fapt, o sărbătoare care se ține în ultima zi înainte de a începe cele patru posturi mari de peste an: Postul Nașterii Domnului,  Postul Paștelu i, Postul Sfinților

Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.

ăsatul Secului este ultima zi în care se pot consuma alimente de dulce. Înainte de Postul Paștelui, există două zile în care se lasă sec, mai întâi este Lăsatul Secului pentru carne, iar apoi Lăsatul Secului pentru ouă, pește și lactate. 

Postul Paștelui 2022

Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai aspru de peste an, iar în anul 2022 începe pe data de 7 martie. Acest post durează 7 săptămâni, mai exact 48 de zile și face parte din categoria celor 4 posturi mari de peste an. Postul Paștelui 2022 se mai numește și Postul Mare, este foarte strict și îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

De ce este Postul Paștelui 2022 cel mai strict dintre toate? Ei bine, acest post amintește de postul de 40 de zile pe care l-a ținut Iisus Hristos înainte de a-și începe activitatea mesianică. În cele 7 săptămâni de post, credincioșii au dezlegare la pește doar de 2 ori, de Buna Vestire și de Florii. 

În anul 2022, Postul Paștelui începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, Paștele Ortodox fiind sărbătorit pe 24 aprilie. 

Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui

Postul Paștelui este însoțit de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Cea mai importantă dintre ele este că, timp de 40 de zile, cât ține postul, nu se mănâncă de dulce, iar prin rugăciune și gânduri bune, trupul se purifică odată cu sufletul.

Citeste si: Reţetă simplă de pască pentru masa de Paşte

În decursul acestor săptămâni, creștinii nu consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi, nu se fumează și nu se consumă alcool. 

Creștinii sunt sfătuiți să renunțe și la gândurile necurate, la pofte, patimi sau fapte rele.

În această perioadă este indicată și o slujbă se sfințire a casei, iar nunțile sunt interzise pentru 40 de zile.

Citeste si: Ce se mănâncă de Florii 2022? Tradiţii şi obiceiuri

Postim mai aspru în special în săptămâna de la începutul Postului Mare și în săptămâna Patimilor. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post: Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine și apă. În Săptămâna Patimilor, în afară de Joi, când luăm două mese, se mănâncă la fel ca mai sus. Vineri și Sâmbătă, in Saptamana Patimilor (22-23 Aprilie), sunt zile de post negru. Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn și să bea vin în Postul Mare (daca doresc).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si