Care sunt, de fapt, cele mai rare grupe de sânge

Termenul de grupă sanguină este folosit pentru a caracteriza sângele unui individ în funcție de prezența sau absența unui antigen pe suprafața eritrocitelor acestuia. Importanța grupelor sanguine rezidă în indicarea compatibilității sau incompatibilității dintre donator și primitor în cazul transfuziilor.

Author: Razvan Ilie luni 19 octombrie 2020 , 21:10

Grupele de sânge cele mai rare, B și AB
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Grupa sanguina a unui individ rămâne neschimbată pe parcursul vieții, cu excepția cazurilor de transplant de măduvă sau în infecții, boli maligne sau boli autoimune.

Este foarte importantă cunoașterea grupului sanguin pe care îl ai. În cazul transfuziilor de sânge nu se poate, intotdeuna, lua sânge de la o persoană și dona unei alte persoane, fără probleme, din cauza reacțiilor "de respingere"- incompatibilitate- care apar între grupele sanguine.

Citeste si: „Mi se pare cel puțin ciudat, voi cere explicații”. Ce a spus Klaus Iohannis despre cea mai șocantă situație din România de la începutul pandemiei

Grupele sanguine trebuie să se potrivească, spune medicii hematologi. Cele mai cunoscute grupe sanguine sunt cele ale sistemului OAB și ale sistemul RH.

Cele mai cunoscute grupe de sânge

Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sânge: grup O (grup zero) sau I, grup A sau II, grup B sau III și grup AB sau IV.

Vei întâlni denumirile OI, AII, BIII, ABIV.

Sistemul RH cuprinde două grupe de sânge diferențiate prin prezența sau absența unor antigene specifice ce constituie "factorul RH" (cel mai important este antigenul D): prezența pe suprafața eritrocitelor a antigenului D determină RH-ul pozitiv, iar absența să determină RH-ul negativ.

Precizarea grupului sanguin a unei persoane trebuie să conțină obligatoriu tipul de antigen OAB și prezența sau absența facorului RH. Un exemplu: "grup BIII-RH pozitiv". 

Grupele sanguine care se întâlnesc mai des sunt A și 0, în timp ce B și AB sunt mai rare.

Donatori universali și primitori universali

Globulele roșii din sângele nostru au diferite caracteristici la fiecare dintre noi. Din punct de vedere imunologic există deosebiri în compoziția sângelui-globulele roșii se deosebesc prin prezența sau absența pe suprafața lor a unor substanțe chimice speciale-antigene (aglutinogene), iar în ser se remarcă absența anticorpilor (aglutinine) corespondenți antigenelor prezente pe eritrocite și prezența anticorpilor corespondenți antigenelor absente. Pe bază acestor deosebiri au fost stabilite grupele sanguine umane.

Din punct de vedere imunologic, grupul OI poate dona sânge oricărui alt grup (se spune că sunt "donatori universali"), grupul ABIV poate primi sânge de la oricare alt grup (se spune că sunt "primitori universali"), grupul de sânge AII poate dona sânge numai grupului AII și ABIV, grupul de sânge BIII poate dona sânge numai grupului BIII și ABIV.

Practic, regulile transfuzionale indică transfuzia de sânge strict izogrup. Grupul de sânge RH-negativ poate dona sânge ambelor grupe RH, grupul de sânge RH-pozitiv poate dona sânge numai grupului de sânge RH-pozitiv.

Grupe rare de sânge 

Două noi sisteme de grupe sangvine au fost descoperite în 2014, potrivit Adevarul. Cele două poartă numele Langereis (Lan) şi Junior (Jr) şi au fost identificate de cercetătorii de la Institutul Naţional de Transfuzii Sangvine din Franţa.

Este vorba, de fapt, despre două proteine de pe suprafaţa globulelor roşii, care favorizează transportul unor substanţe în afara celulelor. Ambele grupe noi de sânge se întâlnesc rar în Europa, însă profilul grupei Junior este prezent la câteva zeci de mii de japonezi.

Potrivit „The Hindu”, cea mai rară grupă de sânge se numeşte „sângele Bombay” (HH). Este un tip de sânge în afara sistemului standard ABO, iar în lume se găsesc doar câteva zeci de persoane cu acest tip de grupă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si