„În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărăşan, este de 83 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1800 metri şi 2 (moderat) sub această altitudine, pe o scală 1-5.Traseele montane din judeţul Argeş, care acced către creasta Făgăraşului, precum şi traseul de creastă al Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii.

Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca şi marea majoritate a semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină. Pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri, peste stratul existent deja, îngheţat, existând toate condiţiile alunecării cu uşurinţă şi apariţia de avalanşe însemnate cantitativ. În urma viscolirii s-au format troiene de 100-150 centimetri de zăpadă fără coeziune”, transmite, marţi după-amiază, prin intermediul unui comunicat de presă, Salvamont Argeş.

Ce averizează salvamontiștii

Salvamontiştii avertizează asupra faptului că, având în vedere că prognoza meteo pentru următoarele zile anunţă o încălzire a vremii, riscul de avalanşă se menţine.

„La începutul noului an vremea se va încălzi, astfel că se aşteaptă apariţia avalanşelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcaţi cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanţii nordici.

Nu trebuie neglijat faptul că, în anii trecuţi s-au produs avalanşe cu victime decedate în munţii din ţara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont”, adaugă oficialii Salvamont Argeş.

Citeste si: VIDEO| Inundaţii şi viscol puternic

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe cei care îşi vor petrece vacanţa de sfârşit de an în munţii Argeşului, să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Naţional Salvamont formând 0SALVAMONT.

De asemenea, salvatorii montani atrag atenţia asupra faptului că turiştii trebuie să urce pe munte echipaţi corespunzător, să aibă asupra lor sursă de lumină şi că trebuie estimat timpul necesar unei excursii în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 16:48 pe  munte este întuneric.

Citeste si: Cum va fi vremea de Revelion 2021? Anunțul de ultimă oră al meteorologilor

Avertisment pentru turiștii care urcă cu mașina pe munte

În plus, cei care urcă cu maşina pe munte trebuie să evitate parcarea sau oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Reprezentanţii supermarketului reacţionează după gestul Sânzianei Negru: "Am aflat cu tristeţe. Vom analiza şi reevalua colaborarea cu ea"- radioimpuls.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si