Căsătoria între persoane de acelaşi sex, legalizată în Taiwan

Parlamentul taiwanez a legalizat vineri căsătoria între persoane de acelaşi sex - o premieră în Asia -, la doi ani după o hotărâre în acest sens a celei mai înalte jurisidcţii de pe insulă, relatează AFP.

Author: E. V. vineri 17 mai 2019 , 09:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Deputaţii taiwanezi au adoptat cu o largă majoritate o lege care le permite cuplurilor homosexuale să formeze ”uniuni permanente exclusive” şi o clauză care-i zutorizează să ceară o înscriere de către administraţie în ”registrul căsătoriilor”, scrie News. 

Acest vot, care confirmă locul Taiwanului în avangarda asiatică în privinţa drepturilor homosexualilor, este o victorie a asociaţiilor de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), care s-au mobilizat de ani de zile pentru a obţine

acelaşi drepturi la căsătorie ca şi cuplurile heterosexuale.

În mai 2017, Curtea Constituţională a Taiwanului a emis o hotărâre prin care constata anticonstituţionalitatea faptului de a priva persoanele de acelaşi sex de dreptul de a se căsători.

Curtea a dat, atunci, un termen până la 24 mai 2019 Guvernului să modifice legea, precizând că această căsătorie pentru toţi va deveni o realitate dacă nu se face nimic.

Însă opoziţia conservatoare s-a mobilizat şi a organizat în noiembrie o serie de referendumuri, în care o majoritate a respins ideea ca o căsătorie să fie definită altfel decât în prezent, adică o uniune între un bărbat şi o femeie, ceea ce a redus considerabil marja de manevră legislativă a Guvernului.

Cu mai puţin de o săptămână înainte de expirarea ultimatumului, în Parlament s-au depus vineri- Ziua Mondială împotriva Homofobiei şi Transfobiei- trei proiecte de lege vizând să soluţioneze problema uniunilor homiosexuale.

Textul cel mai progresist era al Guvernului, dominat de către preşedinta Tsai Ing-wen, singurul care foloseşte cuvântul ”căsătorie”.

Sute de susţinători ai căsătoriei pentru toţi s-au adunat vineri în faţa Parlamentului, în pofida unei ploi torenţiale, pentru a exercita presiuni asupra aleşilor.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si