VIDEO - Casele din județul Bihor vopsite strident vor fi interzise la țară. Autoritățile locale vor să păstreze frumusețea satului autentic

Casele cu turnulețe sau cu fațade strident vopsite vor fi interzise la țară. Este regula impusă deja într-o comună din Bihor. Astfel, autorităţile locale vor să păstreze frumusețea satului autentic şi să atragă cât mai mulţi turişti.

Author: Andreea Albu vineri 03 iunie 2022 , 19:01

Casele vopsite strident vor fi interzise la țară. Autoritățile locale din Bihor vor să păstreze frumusețea satului autentic

Casele vopsite strident vor fi interzise la țară. Autoritățile locale din Bihor vor să păstreze frumusețea satului autentic

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Casele construite haotic, cu ornamente kitschoase precum turnulețe sau cu fațade vopsite în culori aprinse nu vor mai primi autorizație, în cătunul Şinteu.

Aici trăiește cea mai mare comunitate slovacă din România, care numără aproape 1200 de suflete, iar casele răsfirate pe dealuri poartă și astăzi amprenta străbunilor.

Autoritățile cer ca identitatea locului să fie păstrată

Miroslav Iabloncsik, consiliul onorific al republicii slovace: "Vom încerca să potolim setea aceea de a face construcții uriașe sau construcții cu etaj. Ne dorim foarte mult în viitor să rămâne aceste case conservate. Cele care vin aici și cei care vin aici trebuie să respecte regula satului, această arhitectură montană, să respecte identitatea noastră."

Autoritățile din Bihor cred că așezarea slovacă poate fi un model de dezvoltare durabilă.

De aceea au stipulat pe hârtie că sătenii și investitorii deopotrivă trebuie să pastreze identitatea locului dacă vor să își reabiliteze casele sau să construiască imobile noi.

Citeste si: Horoscop 4 iunie 2022: Veşti bune pentru trei zodii

Citeste si: Radu i-a adresat replici dure unei concurente în ,,Casa iubirii'': ,,Ce dai primești!''. Aceasta a părăsit în lacrimi camera roșie- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

"Să rămână satul așa cum a fost, tradițional. Fără fel și fel de modernizări. Fără termopane și turnulețe."

Ce reguli vor trebui respectate

Miroslav Iabloncsik, consiliul onorific al republicii slovace:   "Materialele trebuie să fie lemn, fier, sticlă, cărămidă, pământ. Casele pot fi ridicate pe parcele de teren de minimum 5000 de mp, iar distanța față de imobilul vecin trebuie să fie de cel puțin 50 de metri. Înălţimea maximă este limitată, iar acoperișurile trebuie sa fie în pantă. Inițiativa este apreciată nu doar de localnici, ci și de turiștii care ajung în zonă."

Citeste si: Vara aduce mai mult joc al minţii, poveşti de iubire şi multă distracţie şi relaxare, la Kanal D!

"Faptul că toate locuințele și căsuțele din zona aceasta par să fie recondiționate păstrând stilul și caracteristica slovăcească mi se pare nemaipomenit. Folosirea materialelor tradiționale arhitecturii e un lucru extraordinar."

"Tot venim cu idei din străinătate, din ce în ce mai moderne. Vrem să aducem stiluri din alte țări, de pe alte continente și nu ne mai păstrăm noi stilul nostru tradițional."

Citeste si: Securitatea de la Marea Neagră, discutată de Iohannis și ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar

Autoritățile din Bihor vor acorda credite fără dobândă pentru cei care vor respecta aceste reguli de construcție. Regulamente similare urmează să adopte, în această vară, toate aşezările slovace din zonă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si