Cat a costat munitia folosita de jandarmi la proteste! In ultimii ani, pe gaze lacrimogene, grenade de mana si cartuse s-au cheltuit 13 milioane de lei!

In presa s-a dezvaluit cat a costat munitia folosita de jandarmi la proteste. Achizitiile au fost uriase in ultima perioada.

Author: Matei Vaihan Webeditor: Mihai Dragan joi 16 august 2018 , 21:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

S-a scris cat a costat munitia folosita de jandarmi la proteste. “Muniţia din care Jandarmeria Română a risipit ieri ne-a costat pe toţi 13 milioane de lei. Atât valorează contractele-cadru de achiziţie, semnate în 2015. Furnizorul principal: un afacerist amendat în trecut pentru trucarea de licitaţii cu armament. Dinu Solojan, patronul firmei (Transcarpat Sportours Internaţional) care înarmeaza Jandarmeria, se apara cu retorica PSD: ar fi victima unui complot coordonat de SRI pentru a-i defavoriza compania

în beneficiul străinilor. 2 februarie 2017. Nu trecuseră 48 de ore de când Florin Iordache anunţase infama OUG 13 la miezul nopţii, trecând grăbit la altă întrebare. Era deja a treia zi cu zeci de mii de manifestanţi în Piaţa Victoriei.Jandarmii, şi ei la datorie: serviciul lor de achiziţii suplimentează stocurile cu 500 de grenade de mână, pentru care plăteşte peste 61.000 de lei către compania naţională Romarm. In seara de dinainte, pe 1 februarie 2017, pentru prima dată la protestul #rezist, au aparut ultrasii care au încercat să rupă cordonul de securitate la poarta guvernului dinspre bulevardul Magheru. Ziua urmatoare, insa, decurge fără violenţe. Grenadele de mână rămân în stoc. Sunt folosite abia un an şi jumătate mai târziu (adica ieri, 10 august 2018) în acelasi perimetru, cand jandarmii fac abuz de munitie impotriva tuturor.
Sute de oameni ajung la spital”
, a dezvaluit riseproject.ro.

Cat a costat munitia folosita de jandarmi la proteste. S-au cumparat peste 600.000 de cartuse

“13 martie 2017. Jandarmeria Română continuă să se înarmeze. Patru contracte diferite, toate semnate în aceeaşi zi, cu aceeaşi companie. Cumpără 450 de cartuşe de calibrul 38 mm cu efect ILF (prescurtarea de nomenclator pentru ”Iritant, lacrimogen, fumigen”) şi alte 600.000 de cartuşe de trei calibre diferite (7,65×17 mm, 9×19 mm şi 9×18 mm). Valoarea totală: 687.900 de lei. Cartuşele de 38 mm cu efect ILF se trag în aer şi lovesc la distanţe de câteva zeci de metri, precum cele folosite aseară, trase din cordonul de jandarmi către mijlocul mulţimii. Aşa s-au format, de exemplu, spaţiile cu oameni înconjuraţi de fum –  atât cel de la grenadele de mână, cât şi cel de la cartuşele trase în spate. Armamentul luat pe grabă anul trecut şi folosit ieri seară asupra protestatarilor a fost cumpărat în baza a două acorduri-cadru de „muniţie neletală” şi „muniţie” semnate acum fix trei ani, în august 2015, de Unitatea Militară 0251 Bucureşti, responsabilă cu achiziţiile din cadrul Jandarmeriei”, a mai notat riseproject.ro.

Citeste si: Cresc salariile în România! Ce categorie de angajați va primi bani în plus- kanald.ro

Citeste si: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea- wowbiz.ro


 

Cat a costat munitia folosita de jandarmi la proteste. Contracte de cateva milioane de euro

S-a aflat cat a costat munitia folosita de jandarmi la proteste. “Primul contractul are o valoare exacta de 4.978.600 de lei (1,125 milioane de euro, calculat la cursul mediu din august 2015). Aproape 640.000 de lei s-au dus către Romarm, compania naţională specializată în producţia de armament, care a vandut Jandarmeriei „grenade de mână cu efect IL. De la Romarm au venit şi grenadele luate în februarie 2017. Partea leului, adică mai bine de 4,3 milioane de lei, s-a dus către SRL-ul, Transcarpat Sportours International. Al doilea contract-cadru, în valoare de peste 8,1 milioane de lei, se duce în totalitate către Transcarpat pentru „Achiziţia anumitor categorii de muniţii – „Cartuş cal. 7,65 x 17 mm”, „Cartuş cal. 9 x 18 mm” şi „Cartuş cal. 9 x 19 mm””. Firma, cu sediul într-un apartament din Sectorul 2, s-a angajat ca, în schimbul milionului de euro primit, să furnizeze Jandarmeriei „cartuşe 38 mm ILF”, adică dispozitive iritante, lacrimogene şi fumigene”, a incheiat riseproject.ro.

Citeste si: Răzvan Miheț și Gina Matache i-au luat pe cei doi copii de la Oana Matache! Cum au fost surprinși micuții fără mama lor- kfetele.ro

Citeste si: Lino Golden, lovitură dură pentru Alex Velea! Cântărețul și-a acoperit tatuajul cu cel care l-a lansat în muzică- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si