exclusiv: Cât de aproape este pacea în Ucraina, după convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin. Ce spune politologul Cristian Pîrvulescu: "Nu semnalează apropierea unei păci reale, ci sugerează o posibilă dezangajare a SUA din sprijinul Ucrainei"

Donald Trump și Vladimir Putin au vorbit timp de peste două ore la telefon, iar speranțele unei păci în Ucraina în viitorul apropiat sunt slabe, spune politologul Cristian Pîrvulescu.

Președintele american Donald Trump a surprins din nou lumea întreagă cu o mișcare diplomatică spectaculoasă: o discuție telefonică de peste două ore cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe tema războiului din Ucraina. Tonul anunțului oficial a fost unul împăciuitor. Trump a declarat că discuția „a decurs foarte bine” și că negocierile pentru o încetare a focului „vor începe imediat”. Mai mult, a lăudat potențialul economic al Rusiei și al Ucrainei, odată ce conflictul va lua sfârșit, subliniind o posibilă deschidere spre reluarea relațiilor comerciale între Washington și Moscova.

Între diplomație și dezangajare: ce a vrut, de fapt, Trump?

Trump convorbire cu Putin

Dar în spatele acestor afirmații, analiștii politici trag un semnal de alarmă. Printre ei, politologul Cristian Pîrvulescu avertizează că adevărata miză a convorbirii nu a fost încheierea unui acord de pace, ci o schimbare de paradigmă în politica externă a SUA:

„Convorbirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin nu semnalează apropierea unei păci reale, ci sugerează o posibilă dezangajare a SUA din sprijinul Ucrainei.

Trump a declarat explicit că Ucraina «nu mai este treaba lui», ceea ce anulează orice ipoteză a unui acord americano-rus serios. Mai grav, această poziție deschide calea unei potențiale izolări a Kievului și a unei noi dinamici geopolitice în care Rusia este reabilitată fără a fi trasă la răspundere. Pentru Europa și România, e un semnal că propriile capacități de apărare și coeziunea europeană devin esențiale.”
, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, pentru știrilekanald.ro.

Citește și: VIDEO Trump și Putin au ajuns la un numitor comun în privința războiului cu Ucraina. Reacția imediată a lui Volodimir Zelenski: „Trebuie să impunem sancțiuni mai dure”

Afirmația lui profesorului Cristian Pîrvulescu capătă greutate în contextul în care Trump a făcut public faptul că a informat aliații europeni despre rezultatul convorbirii cu Putin, însă fără a include clar poziția SUA față de susținerea militară a Ucrainei.

Reacția lui Putin, după discuțiile cu Trump

Putin convorbire cu Trump

La Moscova, reacția a fost rapidă și plină de subînțeles. Vladimir Putin a lăudat „sprijinul” american pentru reluarea negocierilor directe cu Ucraina și a declarat că Rusia este pregătită să colaboreze la un „memorandum pentru un posibil tratat de pace”. 

Citește și: Rusia face noi victime în orașul ucrainean Sumî. Nouă civili au fost uciși într-un atac cu dronă

De altfel, profesorul Pîrvulescu atrage atenția că această convorbire ar putea fi semnalul unei recalibrări globale:

„Pentru Europa și România, e un semnal că propriile capacități de apărare și coeziunea europeană devin esențiale”, a mai spus politologul Cristian Pîrvulescu.

Cu alte cuvinte, fără un angajament ferm din partea Washingtonului, flancul estic al Europei, inclusiv România, ar putea deveni vulnerabil în fața ambițiilor Rusiei.


Editor web
Îți Recomandăm Și...