Cât rezistă COVID în interiorul măștilor de protecție

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Superior al Sănătății din Italia, virusul ar putea supraviețui mai multe zile în straturile interne ale măștilor de protecție.

K.B., duminică 24 mai 2020 , 14:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

„În țesutul măștii particule virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale până la 4 zile mai târziu”. arată un studiu recent.

Un alt aspect important este legat de spălarea măștilor.

„Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare.

Citeste si: Soția lui Ludovic Orban face lumină: ”Grădinița nu mai funcționează, am închis-o în urmă cu câțiva ani”

În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, a declarat epidemiologul Paolo D’Ancona, realizatorul studiului.

Citeste si: Coronavirus: Brazilia a anunţat 965 de decese. Numărul total al contaminărilor a ajuns la 347.398

Cu toate acestea, omul de știință este de părere că dacă virusul SARS-CoV-2 supraviețuiește, aceasta nu înseamnă neapărat că transmite boala – dacă există puține particule virale, riscul de infectare este mai redus, spune expertul.

„Din păcate, nu se cunoaște doza minimă pentru infectare, de asemenea, depinde de imunitatea fiecăruia. Prin urmare, trebuie să fim întotdeauna foarte atenți”, a concluzionat Paolo D’Ancona.

Citeste si: Alte trei decese provocate de coronavirus, inclusiv al unei femei de 45 de ani, fără alte boli asociate. Bilanţul a ajuns la 1.179

Un alt studiu, realizat de Institutul Național de Sănătate din SUA, alături de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Universitatea din California șiUniversitatea Princeton, noul coronavirus rezistă pentru mai multe ore, chiar zile în atmosferă și pe suprafețe. Cercetătorii au descoperit că sindromul respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) este detectabil în aerosoli până la 3 ore, până la 24 de ore pe carton și 2-3 zile pe plastic și oțel inoxidabil, notează The New England Journal of Medicine, citat de Deccanherald.com.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si