Câți bani trebuie să câștige, de fapt, un angajat cu studii superioare. Care este salariul minim pentru aceștia

Angajaii cu studii superioare câștigă mai bine decât restul angajaților, dar doar dacă au o vechime mai mare de un an în domeniu.

Author: Petru Luca vineri 16 octombrie 2020 , 13:33

salariu
Salariul minim al unui angajat cu studii superioare este de 1413 lei pe lună
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Hotărârea de Guvern nr.937/2018 prevede stabilirea unui salariu minim diferențiat în cazul salariaților ce ocupă posturi ce necesită studii superioare, dacă au o vechime minimă de un an în domeniul respectivelor studii.

Astfel, începând de la 1 ianuarie 2020, angajații cu studii superioare vor primi un salariu minim diferențiat de 2.350 de lei brut. Acest lucru înseamnă că salariul minim (net) pe care îl vor primi este de 1413 lei. La această sumă plătită angajatului costul total plătit de firmă este de 2403 lei. 

Potrivit articolului 77 din Codul Fiscal, salariul net al angajatului poate crește prin aplicarea deducerilor personale

Începând cu 1 ianuarie 2020, salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat cu 7,2%, de la 2.080 lei la 2.230 lei lunar. Astfel, tariful orar crește de la 12,43 lei la 13,327 lei pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

Salariul minim net pe economie este astfel de 1.346 de lei.  

salariu
De la 1 ianuarie 2020 s-a mărit salariul minim pe economie

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

În România, anul trecut erau încadrați cu salariul minim brut de 2.080 lei un număr de 1.370.232 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 24% din numărul total de salariați activi (5.631.757). La aceștia se adăugau un număr mic de angajați la stat (33 de salariați).

Citeste si: Primărița care a dansat pe masa de biliard după ce a câștigat alegerile e putred de bogată! Livia Bârlău are 5 terenuri, 5 mașini, două case și două spații comerciale! EXCLUSIV

De menționat că salariul net crește și prin aplicarea deducerilor personale, în funcție de numărul de persoane pe care angajatul le are în întreținere, conform articolului 77 din Codul Fiscal. Prin această diferențiere, între salariul minim al unui angajat cu studii superioare și salariul minim pe economie, s-a dorit o facilitare a accesului pe piața muncii pentru persoanele care au studiat în domenii mai dificile.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si