Cazul Rosalia Lombardo – Copilul-mumie care a fascinat cercetatorii

In adancurile unei catacombe siciliene, intr-un sicriu acoperit cu sticla, se afla trupul unei fetite pe nume Rosalia Lombardo.

Author: M.C.B. duminică 26 august 2018 , 15:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Fetita cu aspect diafan, par blond si piele fina atrage in fiecare an sute de mii de curiosi, deoarece este cea mai bine conservata mumie din lume.

Trupul ei a fost atat de bine pastrat, incat multi au impresia ca este vie. Acest fapt a generat zvonul ca, in anumite momente, Rosalia Lombardo isi deschide ochii.

Rosalia Lombardo a murit in 1920, la varsta de doar doi ani, din cauza unei pneumonii. Tatal fetitei a fost atat de indurerat de moartea ei, incat a angajat cei mai buni experti in imbalsamare pentru a conserva trupul fiicei sale.

Aceasta misiune i-a revenit lui Alfredo Salafia, un specialist in imbalsamare. Acesta a mumificat-o pe Rosalia Lombardo atat de bine, incat organele interne ale fetitei sunt intacte dupa un secol.

Intr-adevar, cand te uiti la micul trup din sicriul acoperit cu sticla, te astepti sa se trezeasca in orice moment. Pielea ei este inca fina si ca de portelan.

Parul ei auriu este legat pe spate cu o funda mare, de matase. Dar lucrul care te bantuie este ca irisii ei albastri sunt inca vizibili sub genele blonde.

Privirea micutei Rosalia Lombardo a dat nastere multor povesti si legende in ultima suta de ani. Ea este una dintre cele 8.000

de mumii din catacombele de sub manastirea calugarilor capucini din Palermo, Sicilia.

Multi dintre miile de vizitatori care se inghesuie sa vada fata blonda spun ca au vazut cum i se deschid incet ochii. De fapt, exista cateva fotografii care par sa o arate pe Rosalia Lombardo deschizandu-si ochii cu o fractiune de centimetru.

Fireste, o astfel de poveste s-a raspandit repede, iar internetul a vuit de povesti despre mumia care poate sa-si deschida ochii. Dar, in 2009, biologul antropolog italian Dario Piombino-Mascali a daramat mitul construit in jurul cazului Rosalia Lombardo.

„Este vorba de o iluzie optica, produsa de lumina filtrata de ferestrele laterale. in timpul zilei, lumina se schimba”, a spus acesta.

Piombino-Mascali a facut aceasta descoperire atunci cand a observat ca sicriul mumiei fusese mutat de catre angajatii muzeului. Mutarea sicriului i-a permis lui Piombino-Mascali sa-i vada pleoapele mai bine ca niciodata.

„Ochii ei nu sunt complet inchisi, si nici nu au fost vreodata. Asadar, cand lumina se schimba si cade asupra ochilor ei din unghiuri diferite, poate sa para ca ochii se deschid”, a spus el.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si