Daca ai auzit des de termeni precum „turmeric”, „curcumin” sau „curcuma”, probabil te-ai intrebat care este diferenta dintre ei si cum sunt relationati.
Practic, turmericul reprezinta una dintre numeroasele specii de curcuma, cunoscut si ca sofran indian. Majoritatea oamenilor asociaza curcuma cu turmericul, deoarece cuvantul kurkuma era folosit pentru a defini turmericul, in India veche. In plus, curcuminul defineste principala substanta activa care se poate extrage din turmeric. Datorita proprietatilor benefice ale curcuminului, acesta poate fi folosit atat sub forma de pudra, cat si in compozitia unor suplimente alimentare, asa cum este Curcumin 95 Herbagetica. Afla, din articolul de mai jos, care este rolul curcuminului si ce beneficii are consumul sau pentru sanatate.
Efect antiinflamator
Curcuminul reprezinta unul dintre principalele ingrediente utilizate in bucataria indiana si una dintre cele mai cunoscute plante, cu efecte benefice asupra sanatatii. Cel mai cunoscut este efectul antiinflamator al curcuminului, dat de capacitatea sa de a stopa activitatea unor enzime, care produc si mentin inflamatia la nivel cronic.
Efect antioxidant
In afara de prorietatile antiinflamatoare, curcuminul ofera si proprietati antioxidante, cu rezultate dovedite. Compozitia curcuminului va ajuta la stoparea raspandirii radicalilor liberi si va stimula enzimele pentru a-i combate. Din cauza ca radicalii liberi patrund in organism printr-un mediu toxic, acestia pot actiona direct asupra celulelor din organism.
Efect antibacterian
Curcuminul poate sa inhibe actiunea bacteriana nedorita in stomac si intestine si are rolul de a vindeca mai rapid ranile. Astfel, curcuminul imbunatateste digestia, ajuta la pierderea in greutate si poate ameliora simptomele persoanelor care sufera de indigestie.
Efect anticancerigen
Efectul anticancerigen al curcuminului a fost demonstrat inca din anul 1987, atunci cand a redus simptomele a peste 60 de bolnavi de cancer.
Curcuminul este recomandat si in cazul cancerului pancreatic, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel global. Utilizarea antioxidantilor din curcumin poate avea efecte benefice, scazand nivelul eritrocitelor. Curcuminul a fost folosit si in cazul cancerului mamar, potentand tratamentul medicamentos, recomandat de catre doctorul curant. Studiile conduse pe pacientii fumatori au demonstrat faptul ca utilizarea curcuminului ca supliment alimentar poate sa reduca riscul de a dezvolta cancer pulmonar.Efect antiviral
Calitatile curcuminului pot ajuta organismul sa lupte impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, exista numeroase retete naturiste care recomanda consumul de curcumin, alaturi de miere, ideale atunci cand esti racit. Datorita proprietarilor antivirale, antiinflamatoare si antioxidante, curcuminul poate sa contribuie si la ameliorarea simptomelor colonului iritabil. Alte studii afirma faptul ca reducerea nivelului de zahar din sange este posibila cu ajutorul consumului de curcumin, care poate ameliora simptomele diabetului, fiind si o modalitate eficienta de a preveni dezvoltarea acestei boli.
Curcuminul, substanta activa din planta Curcuma Longa, aduce numeroase efecte pozitive asupra organismului uman. Aceasta este una dintre cele mai studiate si mai folosite plante medicinale din lume, alaturi de ghimbir, usturoi sau scortisoara.