Cât costă azi motorina și benzina. Prețurile petrolului au urcat cu aproximativ 3% miercuri, după o întrerupere a activității la cel mai mare câmp petrolier al Libiei, transmite presa internațională.

Citește și: VIDEO- Scumpiri pe bandă rulantă în 2024. Noi prețuri mărite în acest an

Un alt motiv al scumpirilor de țiței are legătură cu temerile că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea reduce livrările globale de petrol.

Cât costă azi motorina și benzina. Prețurile petrolului au crescut și din cauza atacurilor continue asupra navelor din Marea Roșie ale luptătorilor Houthi, dar mai ales pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.

Majorarea accizelor la carburanți de la 1 ianuarie 2024- efecte în lanț

Șoferii din România sunt printre cei afectați de lista de scumpiri a Guvernului la începutul anului 2024, fiind nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru benzină și motorină.

Accizele la carburanți sunt majorate în două etape în 2024: prima majorare deja a intrat în vigoare la 1 ianuarie, iar cea de-a doua va fi aplicată de la 1 iulie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Un litru de benzină costă deja cu 29 de bani mai mult, iar un litru de motorină, cu 26 de bani, ca urmare a accizelor majorate.

Din iulie 2024 se vor adăuga noi scumpiri- încă 43 de bani pentru litrul de benzină și 40 de bani pentru litrul de motorină. În vară, şoferii vor plăti cu circa 40 de lei mai mult pentru un plin.    

Cât costă motorina și benzina la stațiile de alimentare, joi 4 ianuarie

Conform preţurilor publicate pe Monitorul preturilor, un litru de benzină standard costă joi 4 ianuarie între 6,73 şi 6,87 lei, iar un litru de benzină premium a ajuns să coste între 7,23 şi 7,52 lei.

De asemenea, un litru de motorină standard are prețuri între 7,22 şi 7,31 lei, iar un litru de motorină premium costă între 7,58 şi 7,82 lei.

Cât costă motorina și benzina la stațiile de alimentare, joi 4 ianuarie

Cât costă motorina și benzina la stațiile de alimentare, joi 4 ianuarie

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum s-a scumpit prețul petrolului la început de an 

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut miercuri, 3 ianuarie, cu 2,44 dolari sau cu 3,2%, la 78,33 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,45 dolari, sau cu 3,5%, la 72,83 dolari pe baril, potrivit News.ro.

Ambele valori de referință ale petrolului au crescut pentru prima dată în cinci zile și cel mai mult într-o singură zi de la jumătatea lunii noiembrie.

Oprirea completă a producției la câmpul petrolier Sharara, din Libia, stat membru al OPEC, de 300.000 de barili pe zi, a fost determinată de unele acțiuni de protest.

”Închiderea Sharara se adaugă cu siguranță la creșterea prețurilor, în special pentru Brent”, a spus Viktor Katona, de la firma de analiză energetică Kpler, care a evaluat că întreruperea este probabil de scurtă durată.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si