Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 iunie 2025?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 iunie 2025!

Pe 12 iunie 2025, Calendarul ortodox îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuți sihaștri ai pustiei egiptene și un model de desăvârșită dăruire lui Dumnezeu.

Cine a fost Sfântul Cuvios Onufrie?

Sfântul Onufrie a trăit între anii 350–400, în pustiul Egiptului. S-a născut ca răspuns la rugăciunile părinților săi evlavioși și, încă din copilărie, a fost dedicat vieții duhovnicești.

Tatăl său l-a dus la o mănăstire după ce a fost botezat, pentru a crește sub îndrumarea călugărilor și a învăța voia lui Dumnezeu.

Crescut în duhul credinței, Onufrie a simțit chemarea unei vieți mai aspre și mai retrase. A părăsit mănăstirea și, călăuzit de un înger, a ajuns în pustie, la un sihastru bătrân numit Ieremia. Acesta l-a învățat tainele vieții pustnicești, iar apoi l-a condus la o peșteră unde, potrivit voii lui Dumnezeu, avea să-și petreacă restul vieții.

Calendar ortodox iunie 2025

Calendar ortodox iunie 2025

(sursa foto: patriarhia.ro)

După moartea bătrânului Ieremia, Sfântul Onufrie a rămas singur în pustie vreme de 70 de ani. A îndurat arșița zilei, frigul nopții și a dus lupte necontenite cu ispitele și neputințele firii. Cu toate acestea, Dumnezeu nu l-a lăsat singur. Un înger îi aducea pâine, un palmier i-a oferit curmale, iar un fir de apă dulce a izvorât lângă peștera lui, ca semn al purtării de grijă divine.

Citește și: Cele mai puternice rugăciuni pentru ajutor în caz de boală și necaz. Lista făcută de preoții ortodocși

„Dar cu toate acestea,” spunea Sfântul Onufrie, „eu cel mai mult mă hrănesc și îmi astâmpăr setea cu cuvintele cele dulci ale lui Dumnezeu.”

În fiecare duminică, un înger îi aducea Sfânta Împărtășanie – Trupul și Sângele Domnului – ca mângâiere și întărire în asceza lui.

Întâlnirea cu Avva Pafnutie

Spre sfârșitul vieții sale, Dumnezeu l-a trimis pe Sfântul Pafnutie să-l întâlnească pe Onufrie. Călăuzit și el de un înger, Pafnutie a ajuns la peștera unde pustnicul își petrecea viața. Au petrecut noaptea în rugăciune, iar dimineața Onufrie i-a spus că Dumnezeu l-a trimis pentru a-i îngropa trupul, căci sosise ceasul trecerii sale la cele veșnice.

Citește și: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2025?

Cuvintele sale de rămas-bun au fost pline de lumină:
„Lepădând toată grija lumească pentru a ne dărui lui Dumnezeu, nu mai simțim nici foame, nici sete, nici vreo altă slăbiciune. Iar când unul dintre noi dorește cu nostalgie să vadă oamenii, îngerii îl duc în vedenie în rai, unde uită de toate greutățile.”

După ce și-a dat sufletul în mâinile Domnului, doi lei au săpat mormântul său, iar Pafnutie l-a înmormântat cu cinste și s-a întors la mănăstire, unde le-a povestit fraților viața minunată a acestui sfânt.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...