Iată ce trebuie să mânânce ortodocșii în această zi, pentru a fi ferit de ghinioane!

Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului?

Data de 14 noiembrie este una specială pentru ortodocși. De Lăsata Secului, oamenii se reunesc cu familia și iau masa împreună. De asemenea, există anumite tradiții și obiceiuri care trebuie respectate cu strictețe. 

Potrivit scrierilor bisericești, masa trebuie așezată la răsărit. Deasupra acesteia se pune o față de masă albă și o icoană lângă. În mijloc trebuie așezată pâinea, dar și sarea.

Citește și: Când se merge la naşi de lăsata secului 2022?

Nu trebuie să lipsească de pe masă plăcintele cu brânză, friptura sau vinul. Tot de Lăsata Secului, credincioșii trebuie să servească și ciorbă.

În popor, se crede că, dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, atunci iarna va fi dificilă, viscolită și extrem de geroasă. În schimb, dacă pieptul este slab se anunță o iarnă blândă și o vară plină de roade bogate.

Ce este interzis în Post?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Poziția corectă a mâinii la măsurarea tensiunii. Ce să nu faci cu 30 de minute înainte- antena3.ro

Citeste si: O femeie din Mureș a fost decapitată de un camion în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni- wowbiz.ro

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. 

În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează. 

În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea; detalii mai multe * 

În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează. 

Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte. 

În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult. 

Citeste si: Veste bună pentru mamele din România! Cu cât se modifică alocațiile de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Angela Similea, prezență rafinată la spectacolul dedicat lui Dan Spătaru. Mirabela Dauer nu și-a putut stăpâni lacrimile: "A fost prietenul meu de suflet, omul cel mai bun din viața mea"- radioimpuls.ro

Citeste si: Cele mai frumoase fotografii de natură sălbatică în 2024. Ce reprezintă imaginea câștigătoare și unde a fost realizată- antena3.ro

În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

În Postul Crăciunului, în principal, nu se consumă carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă preparate fără ulei şi fără vin. Marţi şi joi se pot consuma atât untdelemn, cât şi vin. Sâmbăta şi duminica, până pe 20 decembrie, se consumă ulei, vin şi peşte.

Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri se sărbătoreşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se poate mânca untdelemn şi se poate bea vin; iar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se poate mânca şi peşte.

Marţi şi joi se mănâncă peşte, untdelemn şi se bea vin, când cade în aceste zile vreun sfânt mare, hramul sau sunt sărbători cu cruce roşie.

Citeste si: Postul Craciunului 2022. Ce nu ai voie să faci în această perioadă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si