Ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025?

Iată ce se mănâncă de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025!

Lăsata Secului este o sărbătoare cu semnificație importantă în tradiția ortodoxă, marcând ultima zi în care credincioșii pot consuma alimente „de dulce” înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe. În mod special, Lăsata Secului pentru Postul Paștelui reprezintă un moment important de trecere, deoarece anunță începerea Postului Mare, cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintelor Paști, care este cel mai greu dintre toate posturile, având o durată de 40 de zile.

Semnificația Lăsatei Secului

Lăsata Secului de Paște are o dublă semnificație. Este, pe de o parte, ultima zi în care se mai pot consuma alimente de origine animală, iar pe de altă parte, este un moment ritualic adânc înrădăcinat în obiceiurile tradiționale, care marchează o formă de „renovare” a ciclului agrar. Potrivit etnologului Ion Ghinoiu, această dată coincide cu echinocțiul de primăvară, un moment important în calendarul agrar, în care vechiul an este lăsat în urmă și unul nou este inaugurat prin sărbători și obiceiuri specifice.

Lăsata Secului în tradiția ortodoxă

Postul Paștelui, cunoscut și ca Postul Mare, este singurul dintre posturile mari care are două Lăsate Secului distincte. Primul este dedicat cărnii, iar al doilea, care se ține în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, se referă la lactate, ouă și pește. În tradiția satului românesc, Lăsata Secului de Paște este mai mult decât un simplu moment de începere a postului – este o sărbătoare comunitară, cu obiceiuri și ritualuri care au rădăcini adânci în istoria religioasă și agrară a poporului nostru.

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Moșii de iarnă 2025: Tradiții pentru Sâmbăta celor Adormiți

Ce mâncăm de Lăsata Secului?

De Lăsata Secului, mesele sunt o adevărată sărbătoare a celor mai gustoase preparate din carne, lactate, ouă și pește, care vor dispărea din meniu pe durata Postului Mare. În această zi, gospodinele pregătesc o abundență de preparate tradiționale, iar familia și comunitatea se adună pentru a se bucura de ultimele momente de „dulce” înainte de intrarea în post.

1. Preparatele din carne

Carnea, fie de porc, vită, miel sau pasăre, este regina meselor de Lăsata Secului. În multe regiuni ale țării,  sarmalele, umplute cu carne de porc sau vită, nu lipsesc de pe masa de Lăsatul Secului, iar alături de acestea nu lipsesc nici fripturile sau tocănițele. Înunele gospodării, se pregătesc și preparate de miel, în anticiparea Paștelui, iar acestea sunt consumate cu mare fast.

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025

(sursa foto: freepik)

2. Lactate și ouă

Chiar dacă Lăsata Secului este mai întâi asociată cu carnea, nu lipsesc nici preparatele pe bază de lactate și ouă. De exemplu, se pregătesc brânzeturi de casă, alături de ouă fierte sau ochiuri. Un preparat tradițional ce nu lipsește de la masa de Lăsata Secului este plăcinta cu brânză, care se face cu brânză de vaci, ouă și aluat fraged.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025: Pe ce dată se lasă sec de carne, brănză, ouă și lactate

3. Pește

În multe regiuni, în special acolo unde tradițiile legate de pescuit sunt puternic înrădăcinate, peștele își face apariția pe mesele de Lăsata Secului. Pe lângă preparatele tradiționale din carne, peștele prăjit sau gătit la cuptor este o alegere populară.

4. Pâinea de casă și cozonacii

Un alt preparat care nu poate lipsi de pe mesele de Lăsata Secului este pâinea proaspătă de casă, coaptă în cuptoare tradiționale. Alături de aceasta, cozonacii cu nucă și stafide sunt delicioase și pline de savoare. În multe gospodării, cozonacii sunt preparați cu multă dragoste și împărțiți cu familia și vecinii.

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025

(sursa foto: freepik)

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Lăsata Secului este însoțită și de o serie de obiceiuri și ritualuri care marchează trecerea la Postul Mare. În multe sate, se păstrează obiceiul Strigatului peste sat sau al Priveghiului cel Mare, momente de comuniune între membrii comunității, în care se celebră încheierea unui ciclu agrar și începutul unui nou an.

De asemenea, Lăsata Secului este însoțită de Hodaite și Alimori – tradiții de strângere a comunității în jurul focului, în care se cântă colinde sau se rostesc rugăciuni, pregătind sufletul pentru perioada de post.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...