Ce semnificație are stema județului Maramureș: Se compune dintr-un scut tăiat, un cap de zimbru, o semilună de argint și o capră neagră

Află ce semnificație are stema județului Maramureș: Se compune dintr-un scut tăiat, un cap de zimbru, o semilună de argint și o capră neagră

Stema județului Maramureș a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 684 din 30 septembrie 1998 și publicată în Monitorul Oficial nr. 416 din 15 octombrie 1998. Aceasta reprezintă un simbol complex, cu o profundă semnificație istorică și culturală, reunind elemente definitorii pentru identitatea acestei regiuni.

Descrierea stemei

Stema județului Maramureș se compune dintr-un scut tăiat:

Partea superioară, dreapta: prezintă un cap de zimbru, natural, având între coarne o stea de aur cu cinci raze.

Acesta este flancat de o roză de aur în dreapta și o semilună de argint, conturnată, într-o poziție oglindită, în stânga.

Partea superioară, stânga: conține imaginea unei capre negre, amplasate pe piscul unui munte de argint. La baza muntelui este reprezentată intrarea într-o mină, iar de-o parte și de alta se află doi brazi naturali.

Partea inferioară: pe un câmp de azur, este ilustrată o biserică de lemn de aur, văzută dinspre altar, având un acoperiș în două ape, fiecare nivel fiind marcat de câte o cruce cu trei brațe orizontale.

Turla bisericii se înalță până la mijlocul câmpului superior.

Citește și: Top 10 destinații turistice din Maramureș de vizitat primăvara

Semnificația elementelor stemei

Capul de zimbru este un vechi simbol al Maramureșului, care amintește de legenda descălecatului, când Dragoș Vodă și, ulterior, Bogdan I, au părăsit aceste meleaguri pentru a fonda statul feudal independent Moldova.

Roza de aur simbolizează blazonul voievodului Bogdan I, subliniind importanța istorică a acestei regiuni în formarea statului medieval românesc.

Semiluna de argint conturnată face trimitere la elemente ale tradiției locale și la posibile influențe istorice.

Capra neagră și brazii naturali evocă relieful pitoresc al Maramureșului, precum și bogățiile naturale ale zonei, inclusiv fauna sălbatică protejată.

Citește și: Planta carnivoră care crește în Maramureș: Este o specie ocrotită de lege. Câte insecte mănâncă pe an?

Intrarea în mină reflectă importanța mineritului în dezvoltarea economică a județului, bogățiile subsolului fiind o resursă esențială a regiunii de-a lungul secolelor.

Biserica de lemn simbolizează patrimoniul cultural unic al Maramureșului, unde se află unele dintre cele mai impunătoare biserici de acest tip din țară, recunoscute la nivel internațional pentru frumusețea și valoarea lor arhitecturală.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...