Cele mai expuse cartiere ale Bucurestiului in caz de cutremur! Baneasa, Otopeni si Pantelimon, vulnerabile in cazul unui seism de proportii

Bucurestiul nu este pregatit pentru un seism de proportii mari. Un seism de peste 7,5 grade Richter ar putea lasa in ruina mai bine de o treime din cladirile din Capitala.

Editor: Alexandra Chiric Author: D.C. vineri 30 decembrie 2016 , 09:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cartierele cele mai expuse din punct de vedere al seismicitatii sunt cele din nord (Baneasa, Otopeni) si est (Pantelimon). Acestea prezinta valorile cele mai mari din punct de vedere al acceleratiei solului in cadrul unui seism major, de peste 7 grade Richter. Efectele unui astfel de cutremur se vor resimti putrenic si in cartierele Militari, Panduri si Drumul Sarii.

Ceva mai sigure sunt zonele Titulescu, Nicolae Balcescu si Balta Alba iar cele mai ferite sunt cele din sud: Metalurgiei, IMGB. Atentie! Harta intocmita de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului se refera la zonele seismice ale Capitalei si nu la nivelul de siguranta pe care-l ofera cladirile din Bucuresti.

Specialistii au tras de ani buni un semnal de alarma in legatura cu stadiul cladirilor din Bucuresti. Aici gasim peste 180 de cladiri incadrate in clasa I risc seismic care prezinta persicol public. Din 2.575 cladiri expertizate, doar 145 au fost declarate sigure.

Din acest punct de vedere, cele mai periculoase cladiri se afla in Centrul Vechi. Acestea se afla intr-o stare de degradare acuta, iar cele care au fost totusi consolidate sunt construite pe fundatii vechi, deci sunt periculase in continuare. Practic, pentru a putea deveni sigure, acestea ar trebui demolate si reconstruite de la zero. Mai ales ca ele sunt deja „slabite” de 3 cutremure pe care le-au prins: in 1977 – 7,2 grade Richter, 1986 – 7 grade Richter si 1990 – 6,7 grade Richter.

In 1977, Bucurestiul s-a prabusit la cutremur
In 1977, Bucurestiul s-a prabusit la cutremur

Bucurestiul este una dintre cele mai expuse zone din Romania, in caz de cutremur si este capitala cea mai vulnerabila din Europa de Est. In afara Capitalei, alte orase care ar mai avea de suferit sunt: Iasi, Focsani, Oltenita, Galati, Braila, Tulcea, Ploiesti, Brasov, Fagaras sau Constanta.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si